Az NKE EHÖK elnökét választották a HÖOK BRSZ élére

A kép a Debreceni Egyetemen megrendezett HÖOK tisztújító Közgyűlésén készült.

A Forum Publicum hallgatói magazin novemberi lapszámában megjelent interjúban Fodor Márk Joszipoviccsal, az NKE EHÖK elnökével beszélgettünk, akit a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia Budapesti Régió Szövetség elnökének választottak. Alelnökei: Balogh Barbara, a Szent István Egyetem EHÖK elnöke és Radó Dávid, a Budapesti Gazdasági Egyetem EHÖK elnöke. A szervezet jövőbeli terveiről beszélgettünk az újonnan megválasztott vezetővel.

Érdemes tudni, hogy a HÖOK a felsőoktatásban résztvevő hallgatók érdekképviseletét látja el országos szinten, földrajzi elhelyezkedésük alapján Régiókat alkotva, amelyek a szervezeten belül együttműködnek, illetve jogosultak a HÖÖK Választmányába meghatározott számú képviselőt delegálni. A HÖOK Budapesti Régió Szövetség tagintézménye az összes budapesti székhelyű, állami és alapítványi (kivéve egyházi) fenntartású felsőoktatási intézmény*. Ez az a szervezet, amely elnökének az NKE EHÖK jelenlegi elnökét választották meg a hallgatói képviselők.

Hogyan foglalnád össze a HÖOK BRSZ jelentőségét?

Fodor Márk Joszipovics: Természetesen nem lebecsülve a hatalmas vidéki egyetemvárosok jelentőségét, de véleményem szerint minden túlzás nélkül megállapítható, hogy a magyar felsőoktatás egyik súlypontja a fővárosban található, így a HÖOK budapesti régiója is nagyon fontos szerepet tölt be az országos hallgatói mozgalomban és annak szervezetében, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában.

Az előző ciklusban a Semmelweis Egyetem vezetés mellett az alelnöki tisztséget töltötted be. Milyen főbb történéséket emelnél ki ebből az időszakból?

F.M.J.: Nagy ambíciókkal vágtunk neki (az immáron doktor) Hegedűs Tamással a budapesti régió koordinálásának, elsősorban szociális és lakhatási kérdésekkel szerettünk volna foglalkozni, továbbá kicsit közelebb hozni a budapesti hallgatókat egymáshoz különböző sportrendezvényeken keresztül. Sajnos a terveinket a történelem felülírta, hiszen tavasszal minden Hallgatói Önkormányzatnak elsősorban a saját egyetemén voltak nagyon fontos feladataik, így érthető módon már a közös projektekre nem jutott ebben az évben energia.

Mi motivált arra, hogy elindulj a BRSZ elnöki tisztségéért?

F.M.J.: A képviselőtársaimmal folytatott beszélgetések során sok pozitív visszacsatolást kaptam a közszolgálatis munkámat illetően és többen kifejezték, hogy szívesen dolgoznának velem együtt közös projekteken. Ez megadta az alapvető motivációt arra, hogy elkezdjek agyalni azon, hogy mit tudnék hozzátenni a HÖOK és a budapesti intézmények működéséhez, milyen közös projekteket tudnék esetleg tető alá hozni. Az ötleteimet előzetesen megvitattam a budapesti és országos képviselőtársaimmal, akik támogatták őket és jelezték, hogy részt is vennének a megvalósításban, ez a támogatás pedig nagyon fontos motivációt jelentett számomra, hogy van értelme intézményen kívüli dolgokon is gondolkoznom.

Milyen főbb célokat tűztél ki a Budapesti Régió elé?

F.M.J.: A terveim gerincét egy szakmai összefoglaló jelenti, amely a szakmai gyakorlatok eltérő működéséről szólna a budapesti egyetemek körében. Szerencsések vagyunk ebből a szempontból, hiszen közel minden tudományterület megtalálható a régión belül, így egy átfogó és alapos képet kaphatunk majd arról, hogy milyen jó tapasztalatok és gyakorlatok vannak a különböző egyetemeken, esetleg pedig milyen közös problémák merülnek a szakmai gyakorlatokat illetően. Véleményem szerint ebből a projektből minden budapesti intézmény profitálni fog. Ezen felül pedig továbbra is szeretném közelebb hozni egymáshoz a budapesti hallgatói közösséget azzal, hogy ösztönzöm a régiós Hallgatói Önkormányzatokat arra, hogy minél több eseményünket nyissuk meg egymás előtt.

Szöveg & fotó: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

 

A Forum Publicum novemberi számában megjelent teljes interjút itt tudjátok elolvasni: https://issuu.com/forumpublicum/docs/2020forump_nov_high_pages/8

 

*HÖOK Budapesti Régió tagjai az alábbi intézmények hallgatói önkormányzatai:

o   Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem

o   Állatorvostudományi Egyetem

o   Budapesti Corvinus Egyetem

o   Budapesti Gazdasági Egyetem

o   Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

o   Eötvös Loránd Tudományegyetem

o   Gábor Dénes Főiskola

o   IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola

o   Közép-európai Egyetem

o   Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

o   Magyar Képzőművészeti Egyetem

o   Magyar Táncművészeti Egyetem

o   Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

o   Nemzeti Közszolgálati Egyetem

o   Óbudai Egyetem

o   Semmelweis Egyetem

o   Szent István Egyetem

o   Színház- és Filmművészeti Egyetem

o   Testnevelési Egyetem

o   Tomori Pál Főiskola

o   Wekerle Sándor Üzleti Főiskola


Címkék: #HÖOK #BRSZ