Rendkívüli tájékoztató az NKE rektorától a hallgatóknak

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Mint az Önök előtt is közismert, a Kormány 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkezett és számos intézkedést foganatosított, amelyek fokozottan érintik Egyetemünk működését. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a védekezéssel kapcsolatos intézkedések koordinálása, a szükséges döntések előkészítése (meghozatala) és végrehajtása érdekében Járványügyi Operatív Törzs (továbbiakban: JOT) kezdte meg a működését 2020. március 6-án.

A korábban meghozott rektori intézkedések eredményeként számos észrevétel érkezett az NKE JOT-hoz. A JOT mai ülésén megfogalmazott javaslatai alapján újabb rendelkezések lépnek életbe. Tisztelettel kérem Önöket, hogy minden új rendelkezésre és a korábbiak szigorítására úgy tekintsenek, mint olyan intézkedésekre, amelyekkel az egyetemi polgárok biztonságát és egészségét szeretnénk védelmezni.

A 2020. március 16-i héten az NKE valamennyi foglalkoztatottja a munkahelyi vezetője által meghatározott rendben és módon végzi a feladatát. A 2020. március 23-tól bevezetésre kerülő munkarend részleteivel kapcsolatosan később adok tájékoztatást.

Az egyetem kollégiumaiban való elhelyezés a járványügyi helyzetre tekintettel a mai naptól visszavonásig nem megengedett. Ez alól kivételt képeznek a rektori méltánylást érdemlő esetek és azon RTK-s és HHK-s hallgatók, akiket a Magyar Honvédség vagy valamely rendvédelmi szerv a veszélyhelyzetre tekintettel mozgósít. A jelenleg ott tartózkodó hallgatóknak a kollégiumot mielőbb, de legkésőbb 2020. március 20-ig el kell hagynia, úgy, hogy minél kevesebb személyes holmit hagyjon a szobában (a szekrénybe zárva), egy esetleges fertőtlenítés esetére. A kollégium elhagyásával kapcsolatos részletekről az NKE JOT iránymutatása alapján a kollégiumvezető rendelkezik. Abban az esetben, ha valamely hallgató számára a hazautazás elháríthatatlan akadályokba ütközne, akkor az NKE Rektorának címzett méltányossági kérelmét az ot@uni-nke.hu emailcímre haladéktalanul nyújtsa be.

Szintén jelzem, hogy valamennyi egyetemi épület, illetve létesítmény belépési pontjához kézfertőtlenítő berendezés és tájékoztató került kihelyezésre, egyúttal kérem, hogy továbbra is kerüljék a testi kontaktussal járó köszöntési formákat, és tartsák be a szakemberek által javasolt valamennyi higiéniás előírásokat. Az üzemeltetési szakterület továbbra is fokozott odafigyeléssel végzi a fertőtlenítő takarításokat az Egyetem létesítményeiben. A kollégiumi épületek portái részére érintésmentes lázmérők és egészségügyi maszkok kerülnek kiadásra, melyek rendeltetésszerű használatával kapcsolatban a portaszolgálat kap megfelelő eligazítást.

 

I. Az Egyetem campusainak működésére vonatkozó intézkedések

 

A hivatkozott Kormányrendeletekben, illetve a vonatkozó rektori intézkedésben foglaltakra figyelemmel – az azokban foglaltak maradéktalan betartása mellett – az Egyetem campusainak működésével kapcsolatban 2020. március 16-tól az alábbi rendszabályok és intézkedések lépnek érvénybe.

 

Ludovika Campus

1. Belépési szabályok

‒       Az Oktatási Központ Campus tér felöli bejárata zárásra kerül. Az épület a továbbiakban kizárólag az Üllői út felöli bejáraton keresztül közelíthető meg.

‒       Az Orczy Úti Kollégiumban hallgatók és más lakók kizárólag kivételes esetben, erre vonatkozó egyedi rektori engedéllyel tartózkodhatnak, a többi egyetemi létesítményt azonban – az általános tiltásnak megfelelően – ők sem látogathatják.

‒       A kollégiumi bentlakásra vonatkozó különleges szabályokról az érintettek a kollégium vezetőjétől kapnak tájékoztatást. Az életbe lépő speciális rendszabályokat a bentlakók kötelesek betartani, a kollégium vezetője és a biztonsági szolgálat pedig rendszeresen ellenőrizni.

‒       Fertőzésgyanú esetén az érintett elkülönítéséről a kollégium vezetője haladéktalanul gondoskodik, és megteszi a szükséges intézkedéseket. 

‒       Az Orczy Úti Kollégium kizárólag az Orczy úti főbejáraton keresztül közelíthető meg, a többi bejárat zárásra kerül.

‒       Az RTK hallgatói – speciális tisztjelölti státuszukra tekintettel – továbbra is a Diószeghy utcai Kollégium épületében tartózkodhatnak, a rájuk irányadó rendelkezések szerinti.

‒       A Ludovika Lövészklub lőtéri szolgálatát az RTK tisztjelöltjei, a megszokott rendben látják el.

‒       Az RTK tisztjelöltjei kizárólag a Diószeghy utcai Kollégiumot, szolgálatellátásuk időszakában a Ludovika Lövészklub épületét, valamint – kizárólag az étkezések idejére – a Tóparti Épület étkezdéjében tartózkodhatnak.

 

2. Éttermi és büfé szolgáltatás

‒       Az Oktatási Központban található étterem zárva tart, az I. emeleti büfé rendes nyitva tartás szerint, kibővített kínálattal üzemel.

‒       A Ludovika Főépületben található Ludovika Kávézó továbbra is a szokásos nyitva tartás szerint üzemel, és korlátozott menüválasztékkal áll az egyetemi munkavállalók rendelkezésére. A Ludovika Kávézó Campus felől történő megközelítésének lehetősége megszűnik. 

‒       Az RTK hallgatók kötelező étkeztetése – melegétkeztetés esetén – a Tóparti Épület étkezdéjében valósul meg. Amennyiben a kötelező étkeztetésre hideg csomag biztosításával kerül sor, úgy annak kiosztása a Diószeghy utcai Kollégiumban történik.

‒       A Diószeghy utcai Kollégiumban a büfé továbbra is a megszokott rendben üzemel.

 

3. Sportlétesítmények

‒       A Ludovika Arénában, a Ludovika Lövészklubban és a külső sportpályákon kizárólag a Campus Igazgatóság által egyedileg engedélyezett edzések és hivatalos mérkőzések kerülnek megtartásra, utóbbiak minden esetben zártkapus rendszerben, vagyis a nézők teljes kizárásával. 

‒       A Ludovika Huszár Lovarda és a Ludovika Aréna uszodája nem fogad látogatót.

 

Bajai Campus

Belépési szabályok

‒       Az oktatási épületbe csak a Bajcsy-Zsilinszky út felőli főbejáraton keresztül lehet belépni.

‒       A bajai kollégiumban hallgatók és más lakók kizárólag kivételes esetben, erre vonatkozó egyedi rektori engedéllyel tartózkodhatnak, a többi egyetemi létesítményt azonban – az általános tiltásnak megfelelően – ők sem látogathatják.

‒       A kollégiumi bentlakásra vonatkozó különleges szabályokról az érintettek a kollégium vezetőjétől kapnak tájékoztatást. Az életbe lépő speciális rendszabályokat a bentlakók kötelesek betartani, a kollégium vezetője és a biztonsági szolgálat pedig rendszeresen ellenőrizni.

‒       Fertőzésgyanú esetén az érintett elkülönítéséről a kollégium vezetője gondoskodik. 

‒       Az egyetemi hallgatók fentebb már jelzett intézménylátogatási tilalmán kívül egyéb speciális rendelkezések nem kerülnek bevezetésre.

 

Ménesi úti Campus

1. Belépési szabályok

‒       Az egyetemi hallgatók intézménylátogatási tilalmán kívül egyéb speciális rendelkezések nem kerülnek bevezetésre.

‒       A campusra érkező külsős vendégek beléptetésének egyedi elbírálására a Közigazgatási Továbbképzési Intézet igazgatója jogosult.

‒       A jelenléti formához kötött képzési és vizsgaeseményekről az érintettek külön tájékoztatást kapnak. 

 

2. Étteremi szolgáltatás

‒       A Ménesi úti étterem továbbra is a megszokott nyitva tartás szerint üzemel, a Ludovika Kávézóban is felszolgált melegétel kínálattal, illetve változatlan büfékínálattal.

 

3. Sportlétesítmények

‒       A Mányoki úti sportlétesítményben kizárólag az egyedileg engedélyezett edzések és események kerülnek megtartásra, melyről a Campus Igazgatóság dönt.

‒       A Mányoki úti uszoda nem fogad látogatót. 

  

II. Egyetemi kommunikációra vonatkozó szabályok

 1. Kiemelten fontosnak tartom azt, hogy mindenkihez hiteles és pontos információ jusson el, ezért a jelenlegi helyzetben az NKE JOT vezetőjének és az egyetem rektorának kivételével tilos a járványügyi helyzettel, az ebből adódó oktatás- és munkaszervezési vagy elhelyezési kérdésekkel kapcsolatban más egyetemi vezető vagy polgár nem adhat tájékoztatást vagy iránymutatást. Tisztelettel kérek minden Egyetemi Polgárt, hogy csak és kizárólag a hivatalos csatornákon kiadott tájékoztatókat tekintsék irányadónak!

2. Az NKE JOT felhatalmazása alapján a nemzetközi hallgatókkal kizárólag a Nemzetközi Igazgatóság folytathat kommunikációt, kollégiumi kérdésekben pedig csak a kollégium vezetője adhat információt. A kérdéseket kérjük az ot@uni-nke.hu címre továbbítani.

 

III. Oktatás- és munkaszervezéssel kapcsolatos szabályok

1. Az Egyetem munkatársai részéről kérem a Rektor és az NKE JOT által az eddigiekben megszabott és a jövőbeni intézkedési határidők maradéktalan betartását! A jelenlegi helyzetben a határidők figyelmen kívül hagyása munkajogi következményeket vonhat maga után.

2. Kérem, hogy a március 16-i héttől kezdődően törekedjenek a személyes találkozással járó találkozókat, értekezleteket, tanácskozásokat – beleértve az egyetemi testületek üléseit – elektronikus kapcsolattartás útján megtartani, az egyes döntéseket így meghozni, ezzel a személyes egyeztetések számát csökkenteni.

3. Az Egyetemen az oktatás 2020. március 23-tól távoktatás formájában valósul meg. Az addig rendelkezésre álló időben fel kell készülni a távoktatás megszervezésére. Ennek érdekében 2020. március 16-tól, az NKE JOT munkájának támogatására, Oktatási Albizottság (JOTOB) létesül. A félév hátralevő részének lebonyolításával, valamint a távoktatással kapcsolatos valamennyi kérdésben a JOTOB tesz javaslatot. Az Egyetemi Polgárok 2020. március 23-ig részletes tájékoztatást kapnak jelen pontban foglaltak tekintetében.

4. Mindazok oktatók, kutatók és dolgozók számára, akik otthoni munkavégzés formájában dolgoznak 2020. március 23. után, indokolt esetben az Egyetem biztosítani tudja a megfelelő eszközöket (laptop, VPN és Skype hozzáféréssel). Az eszközigény abban az esetben indokolt, amennyiben a munkavégzés az egyetem valamely otthonról, saját számítógépről nem elérhető rendszeréhez kapcsolódik. Kérem a szervezeti egységek vezetőit, hogy az előbbiek szem előtt tartásával mérjék fel az igényeket, és azokat 2020. március 17-én 08.00-ig juttassák el az INI emailcímére: servicedesk@uni-nke.hu.

5. Felhívom a doktori iskolák vezetőit, hogy minden doktori cselekményt szíveskedjenek szüneteltetni, már meghirdetett műhelyvitákat, vizsgákat, védéseket az április 30-ig terjedő időszakban ne tartsanak.

6. Kérem az oktatókat, hogy – az április 30-ig terjedő időszakhoz hasonlóan – ne tervezzenek a 2020. májusi és júniusi  időszakra külföldi konferencia-részvételt. Az Egyetem ezen időszakra sem támogatja a külföldi szakmai utazást és megszervezésében nem működik közre.

Tisztelt Egyetemi Közösség!

A fenti intézkedések célja az NKE polgárainak és családjuk egészségének védelme. Kérem, támogassák azok maradéktalan végrehajtását. A további lépésekről kellő időben tájékoztatást adunk. Jó egészséget és türelmet, kitartást kívánunk mindenki számára ebben a nehéz időszakban, amely mindannyiunktól áldozatot követel.

 

Budapest, 2020. március 13.

 

Dr. Koltay András

rektor