Hallgatói összefogás a szabad anyanyelvű oktatásért

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája őszi közgyűlésének helyszíne szimbolikus lépés a hallgatói mozgalom részéről: Marosvásárhelyen 150 hallgatói önkormányzati képviselő foglalt állást a szabad anyanyelvű oktatás mellett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hat tisztségviselője egy lehetett közülük.

Egyetemünk hallgatóinak képviseletében 2019. október 17. és 20. között Marosvásárhelyre utazott az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának három, valamint a kari hallgatói önkormányzatok három tisztségviselője a HÖOK I. Erdélyi Közgyűlésére.

Az október 19-i közgyűlés napirendi pontjai között olyan kardinális kérdések szerepeltek, mint a felsőoktatást érintő aktualitások, a HÖOK Külhoni Program elmúlt öt éve és jövője, a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat beszámolója. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács nevében ismertette a nemzeti régiókért induló polgári kezdeményezés részleteit. A közgyűlésen elfogadásra került a MOGYE helyzetével kapcsolatos előterjesztése is a HÖOK-nak, melynek íme egy részlete: „A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája aggályosnak tartja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) történő folyamatos jogsértéseket. (…) „A HÖOK véleménye szerint a kialakult helyzet tarthatatlan, és nyomatékosan kéri az ügyben érintett intézményeket és képviseleti csoportosulásokat, hogy törekedjenek a helyzet mihamarabbi megoldására, valamint bízik az ügy tekintetében a két ország közötti konstruktív együttműködésben.” Tudni kell, hogy a román oktatási törvény értelmében, Erdélyben három egyetemen kellett volna önálló magyar nyelvű kart létrehozni az elmúlt nyolc évben, ehhez képest nem kerültek közelebb az erdélyi magyar hallgatótársaink az autonóm magyar nyelvű oktatáshoz, sőt lépésről lépésre veszítették el jogaikat, mindemellett pedig le akarják csökkenteni a felvehető magyar hallgatók számát az egyharmadával.

„Egy fiatalnak sem kívánom azt, hogy olyan bizonytalanságban élje le az letét, mint a marosvásárhelyi hallgatótársaink”- hangsúlyozta köztévébeli szereplésében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Murai László dokumentumukat úgy jellemezte, mint „barátságos és konstruktív”, ami véleményük szerint a helyzetre igen csak felhívja a figyelmet. Hozzátette, a HÖOK választmánya és közgyűlése egyhangúlag elfogadta azt. Bizalmát fejezte ki aziránt, hogy a HÖOK kiállása diskurzust segítsen elő a probléma mihamarabbi orvoslása tekintetében. Úgy véli, ha valamilyen ügyet napirenden tudnak tartani, sokkal nagyobb esély van arra, hogy békés úton, konstruktívan rendezni tudják. „A közgyűlés és a nyilatkozat nem garancia semmire, de úgy érezzük, a 283 ezer magyar hallgatót képviselő HÖOK álláspontja és az, hogy 150 hallgatói képviselő Marosvásárhelyre látogatott a közgyűlésre, elég lehet ahhoz, hogy egy folyamat elindulhasson”- jelentette ki Murai László.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak képviseletében jelen volt Cziczás Péter, az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, Fecser Zsuzsanna, a kommunikációs és adatvédelemért felelős elnökhelyettes és Kuripla János irodavezető is. A kari hallgatói önkormányzatokat képviselte Simon Dániel elnök és Krajnyák Patrik általános alelnök a Rendészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatából, Garab Anna elnök az Államtudományi és Közigazgatási Kar Hallgatói Önkormányzatából érkezett a közgyűlésre. Hogy véleményük szerint milyen jelentőséggel bírt a HÖOK marosvásárhelyi közgyűlése, most kiderül.

Szívügyünk a MOGYE – Veletek vagyunk! véleményem szerint az alábbi hívószavak foglalják legjobban össze a magyarországi HÖOK első Erdélyi közgyűlésének üzenetét”- jelentette ki Cziczás Péter. Az NKE EHÖK elnöke szerint a marosvásárhelyi orvosi tagozat hallgatóinak hátrányos megkülönböztetése egy olyan összefogási hullámot indított el a kárpát-medencei magyar hallgatók körében, ami példaértékű. Megtudhattuk tőle, a HÖOK a magyarországi és külhoni hallgatókkal közösen kidolgozott dokumentummal foglalt állást a kialakult aggasztó helyzet megoldásának kezdeményezése érdekében. „Az egész hétvégés program során az NKE HÖK delegációja betekintést nyerhetett erdélyi hallgatótársaink mindennapjaiba, rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk. A kiküldetés egészen új perspektívákat nyitott meg számunkra, és a fentiek súlyosságát érzékeltetve felhívta a figyelmet arra, hogy a több éve tartó folyamat végére mihamarabb pontot kell tenni”- hangsúlyozta. Mint mondta, az NKE-HÖK mindig kiemelt figyelmet fordított a külhoni hallgatótársakkal való kapcsolat elmélyítésére. Meglátása szerint az ez irányú építkezés fontos alapkövei kerültek letételre a Közgyűlés során.

„Amikor értesültem arról a lehetőségről, hogy részt vehetek a HÖOK első külhoni közgyűlésén, amit Erdélyben tartanak, gondolkodás nélkül jeleztem részvételi szándékomat”- jelentette ki az NKE RTK HÖK elnöke. Simon Dániel kiemelte, már az utazás során ámulatba ejtette, hogy milyen gyönyörű vidék Erdély. „Számomra a legmeghatározóbb pillanat az volt, amikor a közgyűlés kezdetén a Sapientia nagy előadótermében közösen énekeltük el a Himnuszt. Libabőrös érzés volt belegondolni, hogy hol és miért gyűltünk ilyen sokan össze, valamint abba is, hogy a Trianoni békediktátum után lassan 100 év sem volt elég arra, hogy megtörjék a magyarságot: „Megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán” ugrott be Szózatunk egyik legfontosabb üzenetét tartalmazó sora”- fogalmazott. Mint mondta, szeretné megköszönni a szervezőknek a meghívást, az egyetemünknek a támogatást. Reményét fejezte ki aziránt, hogy kint tartózkodásunk nem volt hiábavaló és sikerült rámutatni egy jogsértő állapotra, ezáltal elindul egy folyamat, aminek következtében nem érhet egyetlen magyart sem hátrány azért, mert az anyanyelvén szeretne tanulni.

„Sok pozitív élménnyel és tapasztalattal érkeztem haza Marosvásárhelyről”- mondta Garab Anna, majd hozzátette, felemelő érzés volt megtapasztalni a határokon átnyúló összefogást. Az NKE ÁNTK HÖK elnöke kitért arra is, mennyire inspiráló volt számára a hallgatói képviselőkkel való találkozás. „Az érdekképviseletben végzett tevékenységemhez újabb ötleteket és motivációt kaptam az elmúlt napokban”- mutatott rá.

Az idén ősszel rendhagyó módon Erdélyben tartott közgyűlés szervezésében az Országos Magyar Diákszövetség, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának hallgatói önkormányzata, valamint a HÖOK Külhoni Programja is részt vett; a közgyűlésnek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adott otthont.

A háromnapos Közgyűlés végén a hallgatói önkormányzati képviselőtársainkkal határon innen és túl együtt álltunk ki a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar hallgatói helyzetének megoldása mellett: Szívügyünk a MOGYE – Veletek vagyunk!

Hálásak vagyunk, amiért a hallgatói mozgalom részesei lehetünk!

 

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

Fotó: NKE EHÖK