Egyetemi gólyatábor ötödik alkalommal

Három napon keresztül ismerkedhettek a gólyák egymással és az egyetemmel, valamint szerezhettek elsőkézből mentoraiktól és a felsőbb éves szervezői hallgatótársaiktól tapasztalatot és tanácsot a hallgatói léttel kapcsolatban az V. NKE Gólyatáborban, augusztus 8. és 11. között Tatán.

Cziczás Péter, az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke így értékelte a sikeresen felvételt nyert, leendő első évfolyamos hallgatók tiszteletére rendezett tábort: „A Gólyatábor a legnagyobb volumenű hallgatói esemény, ehhez mérten egy közel féléves, Hallgatói Önkormányzati szinten zajló, folyamatos előkészítő folyamat adta meg a tábor fundamentumát. A rendezvény küldetése amellett, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a gólyáknak, idén sem volt más, mint az, hogy beérkező hallgatótársaink közelebbről is felfedezhessék az Egyetemet, és mindazt, amit az kínál számukra. A három napos program során a gólyák megismerkedhettek egymással és felsőbbéves hallgatótársaikkal, felfedezhették az Egyetemen működő sport, tudományos és közéleti lehetőségeket. A tábor szervezői és a mentorok gördülékeny együttműködésének és természetesen a gólyák lelkesedésének hála maradandó élménnyel gazdagodhattak a beiratkozás előtt álló hallgatók.”

A rendezvény előkészítése és lebonyolítása az egyetem munkatársai mellett a kari hallgatói önkormányzatok aktív és lelkiismeretes munkájával valósulhatott meg, így a karok képviselői is megosztották tapasztalataikat.

Garab Anna (ÁNTK HÖK elnök): „A gólyatábor három napja során a résztvevők kis csoportokban, mentorok vezetésével ismerkedhettek meg egymással, illetve hasznos információkat kaptak a tanévkezdéshez, mindezek mellett pedig sorversenyekkel, vetélkedőkkel és kvízzel készültünk a gólyáknak. Azt mindenképp elmondhatjuk bármilyen eredménytől függetlenül, hogy itt mindenki győztes, hiszen egyrészt felvételt nyert az NKE-re, másrészt új barátokat és élményeket szerzett. A hallgatói visszajelzések alapján maximálisan elégedett vagyok a rendezvénnyel, utolsó nap többen meg is jegyezték, hogy még szívesen maradnának, mind a bulik, mind a közösség és az egyéb csapatépítő programok miatt. Minden mentor és szervező precíz munkája által egy emlékezetes gólyatábort tudhatunk magunk mögött. Bízom benne, hogy a kari gólyahét hasonlóan sikeres lesz majd.”

Simon Dániel (RTK HÖK elnök): „Az V. NKE Gólyatábort nem lehetett egy olajozott gépezethez hasonlítani: több olyan szervezési probléma merült fel rövid idővel a kezdés előtt, ami alapjaiban megváltoztatta a tábor hangulatát, szakítva sok éves hallgatói hagyománnyal is. Mindezek ellenére a kiválasztott mentorok és segítők, valamint azok megfelelő felkészültségének és áldozatos munkájának hála egy sikeres gólyatábort tudhatunk magunk mögött. A kar vonatkozásában mindenképpen kijelenthetem, hogy a megjelent elsősök személyében rendkívül nyitott, éles eszű, kreatív és mindemellett fegyelmezett embereket ismerhettem meg. Szeretném megköszönni nekik, hogy megtiszteltek minket a bizalmukkal és a hátralévő nehéz időszakhoz pedig sok erőt és jó egészséget kívánok nekik.”

Kollár Ádám (VTK HÖK elnök): „A Víztudományi Kar idén harmadszor vett részt az NKE Gólyatáborában, melyet mindenki nagyon élvezett. A hallgatóink sorversenyekben és különböző ügyességi feladatokban ismerkedhettek meg egymással és a többi karral. A más karokkal kialakult remek viszony remélem, a továbbiakban is megmarad. A kitűnő szervezésnek hála nagyon ritkán fordultak csak elő kisebb problémák, de ezeket azonnal orvosolni lehetett. Személy szerint én nagyon jól éreztem magam és jövőre is várom, hogy minél többen legyünk.”

Kiss József: (HHK HÖK alelnök): „Az HHK történetében idén vett részt a legtöbb gólya a gólyatáborban. Mint minden évben, ez alkalommal is gólyacsomagokkal várták a szervezőink a gólyákat, aminek száma idén elérte a száz főt, akiknek a napi tevékenységét mentorok és szervezők irányították. Már gólyatábor előtt sikerült egy olyan csapatot kialakítani, akik összeszokottan és szerevezetten tudták irányítani az újoncokat. A HHK csapat elmondása szerint nagyon jól érezte magát, mindenki sok új élményt szerzett, úgy gondolják, hogy az egész gólyatábort szervezettség és fegyelmezettség jellemezte. A megkérdezett gólyák, szintén nagyon jól érezték magukat, minden programot élveztek, mind a HHK és mind az EHÖK részéről. Érdeklődőek voltak és valamennyi kérdésükre tudtunk is válaszolni.”

A gólyatábor második napján, az Infónapon ünnepi köszöntőt mondott Tata város polgármestere, Michl József, majd az egyetem vezetősége is bemutatkozott a gólyáknak. A leendő első éves hallgatók megismerkedhettek Koltay Andrással, az NKE rektorával, Padányi József mk. vezérőrnaggyal, a tudományos rektorhelyettessel, Kovács Gábor r. dandártábornokkal, az oktatási rektorhelyettessel és Kis Norberttel, a leendő fejlesztési rektorhelyettessel. Bemutatkoztak továbbá a karok vezetői is: Smuk Péter, az ÁKK leendő dékánja, Pohl Árpád, a HHK dékánja, Ruzsonyi Péter bv. dandártábronok, az RTK dékánja, valamint Bíró Tibor, a VTK dékánja. A Gazdasági Hivatalt vezető Nászné Brózsely Tünde és Szarka Gábor Levente Campus főigazgató is beszámolt főbb egyetemi tevékenységéről a gólyáknak. Végezetül Horváth József főtitkár szólt a kollégiumok igazgatási felügyeletéről, az informatikai szolgáltatás kiépítéséről és a rendezvényszervezésről.

A harmadik napon a sporté volt a főszerep: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) játékos kitelepülésénél a gólyák bebizonyíthatták, milyen sportosak. A HÖOK gólyatábori roadshowjának első állomásán az V. NKE Gólyatáborban a gólyák just dancelhettek a HÖOK Mentorprogram standjánál, társasjátékozhattak, és a 7 kredit című podcast adásban is nyilatkozhattak.

Murai László, a HÖOK elnöke így nyilatkozott a gólyatáborról: „Minden év egyik legnagyobb élménye számomra látni, ahogy a gólyák egyetemi élete elindul a gólyatáborokban. Az idei évben már másodszorra köszönhetem az NKE-nek a gólyatáborok sorozatának kezdetét és az említett élményt, mely ezzel jár. Természetesen az elsőévesek számára ez még meghatározóbb élmény. Itt érik őket a felsőoktatás első impulzusai, és abban, hogy ezek milyen impulzusok lesznek, a Hallgatói Önkormányzatoknak óriási felelőssége van. De ahogy az arcokat láttam, biztos vagyok benne, hogy az NKE gólyatáborából csupa pozitív élménnyel távoztak a gólyák. Talán a legfontosabb feladatunk a frissen belépő hallgatók felé kommunikálni, hogy számíthatnak ránk. Ez a gondolat hívta életre évekkel ezelőtt a HÖOK Roadshowt, melynek köszönhetően az intézményi HÖK mellett a HÖOK-kal is elsőként találkozhatnak a gólyák, a felsőoktatás szereplői közül. Évek óta bevált recept szerint kiemelt szerepet kap a roadshowban a hátrányos hallgatók segítésére létrehozott HÖOK mentorprogram, valamint az egészséges életmód jegyében a sportprogram. Viszont idén újítottunk is: a 2 hónapja elindult HÖOK 7 kredit podcast stúdiója az NKE gólyatáborában elsőként, egy mozgó stúdióvá változott. Így egy teljes felszereltségű kitelepített stúdióba invitálhattuk meg a gólyákat, és a tábor szervezőit egy beszélgetésre.”

A gólyatáborba egyetemi, illetve partner szervezetek is kitelepültek. A résztvevők megismerkedhettek a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal, a Magyary Zoltán Szakkollégiummal, a Nemzetbiztonsági Szakkollégiummal, az Ostrakon Szakkollégiummal, a Dialóg Campus Kiadóval, a NKE Sportegyesületével, az ESN-nel, az InfoTárs Egyesülettel, az International Diplomatic Student Association-nal, valamint a HEAD-del.

A gólyatábornak köszönhetően a résztvevő hallgatók nemcsak számos új csoporttársukat ismerhették meg, hanem új barátokat szerezhettek, valamint olyan élményekkel is gazdagodtak, amelyek egész hallgatói életüket méltó módon megalapozták. Ezért mind nagyon hálásak vagyunk a szervező felsőbb éves hallgatók féléves munkájának.

 

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

Fotó: Steirer Máté, Szilágyi Dénes, HÖOK