Elstartolt az NKE Stílus kurzus

 

/Fotó: Heródek Márton/

 „Stílus akkor és ma” címmel vette kezdetét az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szervezésében megvalósuló előadás-sorozat, melyhez a bemutatott kollekciót az Eiffel Szalon biztosítja. A négy alkalmas NKE Stílus kurzus előadás-sorozat keretében Dr. habil Takács Albert a stílusos öltözködés, a dresscode és a hétköznapi elegancia világába kalauzolja el a hallgatóságot. Az esemény nyitóelőadásán Tanár Úr kiemelte, hogy a stílus a kommunikáció egy fajtája, egy rejtélyes üzenet, aminek helyénvalónak kell lennie.

A stílus történetéről és a mindennapi életben betöltött szerepéről tartott előadásában Takács Albert elmondta, hogy a stílus maga az ember. Kifejtette, hogy az ember stílusa nem egységes, hiszen a stílus különböző részekből tevődik össze. „A stílus elválaszt és összeköt: az embert megmutatja és el is rejti.”

A stílus tudományos háttere kapcsán Ta

nár Úr kiemelte George Zimmer divatszociológus és Herbert Spencer, a modern társadalomtudományok megalapítójának szerepét. Kitért a stílus szociológiai összetevőire, a divatelemekre és az öltözködés alapvető funkcióira is. Kifejtette, hogy a divat és stílus Angliából származik. Felelevenítette, hogy XIV. Lajos, a napkirály udvarának fényűzése voltaképpen a közérdeket szolgálta, ugyanis a francia ipar és életszínvonal emiatt is kezdett emelkedni és vált gazdasági tényezővé.

Hogy mitől lesz valaki stílusos, azt az anyagi tényezőn kívül meghatározzák a lehetőségei is. Mint mondta, az ember válogat a lehetőségei között. „Felismeri a lehetőségek korlátait - ez építi a stílust” - fogalmazott. Kihangsúlyozta az arányosság szerepét. „Kétség esetén mindig a kevesebb a jobb”- emelte ki. Meglátása szerint a jó kép kialakítása miatt inkább legyünk visszafogottabbak, mint hogy túlozzunk. Takács Albert kihangsúlyozta: „Oltalmazás, megóvás, tisztelet, segítés - így szól az úriember becsületkódexe”. Hozzátette, ezekkel a jelzőkkel lehet leírni egy férfit, aki ad magára. 

Érdekességként bemutatta, hogy a közéleti szereplők öltözködésükkel milyen képet igyekeznek kialakítani magukról. Ismertette, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökei általában semleges, békés színű nyakkendőt viselnek - legtöbbször kéket vagy zöldet a béke és a szerénység színeiként -, az agresszióra utaló piros színűt sosem. Olyan stílusikonokról is szó esett az előadásban, mint Audrey Hepburn („kis fekete ruha”), Nicole Kidman, Tom Ford, Pierce Brosnan és David Beckham.

„A stílus elemei elsajátítható viselkedésmunkák”- mondta. Hozzátette, minél szélesebb valakinek a világlátása, annál több impulzust képes befogadni.

Az előadás-sorozat tematikája az alábbiak szerint alakul:

1. alkalom – március 20.: Stílus akkor és ma ✔

2. alkalom – március 27.: Az alkalom eleganciája
3. alkalom – április 3.: Stílus a hétköznapokban
4. alkalom – április 10.: Gyakorlati tippek és tanácsok

Várunk Benneteket sok szeretettel a következő előadásainkra is!

NKE EHÖK