Ludoviceum Kupa

Kedves Hallgatótársaink!

 

Egyetemünk idén harmadik alkalommal rendezi meg a Ludoviceum Kupa elnevezésű tanulmányi-kreativitási versenyt. A Ludoviceum Kupa a Ludoviceum I. (Anthologiae) tantárgycsoport ismereteire épülő, háromfordulós politika- és eszmetörténeti verseny, ahol vita- és érvelési készségeiteket, illetve kommunikációs képességeiteket felhasználva mérettethetitek meg magatokat hallgatótársaitokkal.

Ha gondolkoztatok már azon, mi lett volna, ha a magyar történelem meghatározó eseményei máshogyan alakulnak, JELENTKEZZETEK A LUDOVICEUM KUPÁRA!
 

A pályázati felhívás itt érhető el.

 

Mi lett volna, ha…..?      

-      az 1848/49-es forradalom és szabadságharc következményeként az osztrák és orosz seregek Temesvárnál leteszik a fegyvert a magyar csapatok előtt

Az 1849-es tavaszi hadjárat magyar sikerei ráébresztették a bécsi udvart, hogy nem tudnak úrrá lenni a helyzeten, sőt az előretörő honvédseregek már a birodalmi fővárost fenyegették. Éppen ezért Ferenc József császár 1849. május 1-én levélben fordult I. Miklós orosz cárhoz, amelyben fegyveres segítséget kért a lázadás elfolytásához.

Fiktív idővonalunkon cár ugyanakkor nem tulajdonít nagy jelentőséget a segítségkérésnek, így elenyésző mennyiségű katonát küld az osztrákok segítségére. A temesvári csatában a Bem József vezette magyar sereg döntő vereséget mér az osztrák és orosz csapatokra, így Temesvárnál leteszik a fegyvert 1849. augusztus 9-én Bem tábornok előtt. Ezt követően megnyílt az út Kossuth Lajos előtt, hogy a Habsburg-ház trónfosztása a gyakorlatban is érvényesüljön. A tételmondat alapján állítsatok össze egy alternatív történelmi idővonalat, majd készítsetek egy esszét a kiírásban megfogalmazott formai követelményekre tekintettel. Az idővonal kidolgozásakor vegyétek figyelembe Magyarország és Ausztria kapcsolatának átszerveződési lehetőségét, valamint térjetek ki a Magyarországon élő kisebbségek helyzetére is az újjászerveződő országban.

 

Alkossatok 4 fős csapatokat, majd a választott tételmondatból kiindulva írjatok meg közösen egy esszét. Az erre megírt fiktív, megváltoztatott történelmi eseményre építsetek egy alternatív történelmi idővonalat, valamint esszé formájában mutassátok be azt, hogy szerintetek a megváltozott szituáció hogyan befolyásolja a történelem menetét!
 

Használjátok történelmi és politikaelméleti tudásotokat, illetve a Ludoviceum-tantárgycsoport keretében elsajátított készségeiteket!

 

Az esszé formai követelményei: 3-5 oldal, Verdana betűtípus, 10-es betűméret, 1,15-ös sorköz, sorkizárt bekezdések, PDF formátum.

Elkészült munkátokat küldjétek el az ehok@uni-nke.hu e-mail címre 2023. március 12. 23:59-ig! A szakmai zsűri 2023. március 22-éig választja ki az elődöntőbe jutott csapatokat.
 

A feladatok beküldése során ne feledjétek megadni a csapattagjaitok nevét és Neptun kódját, illetve a csapatnevet, amely a feladataitok anonimizálására szolgál majd. Kérjük továbbá, hogy a jelentkezéskor tüntessetek fel egy olyan e-mail címet, amelyen keresztül a szervezők fel tudják venni veletek a kapcsolatot.

Ha csapatotok tovább jut a selejtezőt követően az elődöntőbe, akkor 2023. március 29-én 9:00-kor egy írásbeli műveltségi vetélkedőre kerül sor, amely Ludoviceum I. (Anthologiae) tantárgycsoport tematikájába tartozó ismereteire épül.

A selejtezőben szerzett pontjaitokhoz hozzáadódnak az elődöntőben elért pontszámok. A négy legkiválóbban teljesítő csapat kerül delegálásra a döntő fordulójába.

A döntő forduló egyben a szóbeli forduló is. Itt is az alternatív történelmi sík kerül előtérbe, ugyanis mind az első helyért, mind a harmadik helyért folyó küzdelem is egy fiktív történelmi síkon alapuló tételmondat alapján kell vitáznotok pro és kontra felállásban, Oxfordi vitaformátumban.

Jelentkezési időszak: 2023. 02. 24. – 2023. 03. 03.

További részletekért figyeljétek az EHÖK kommunikációs csatornáit, kérdés esetén keressétek a szervezőket a fenti e-mail címen!

 

A Facebook esemény itt érhető el.

 

A Ludoviceum tantárgycsoporthoz tartozó tankönyvek itt érhetőek el: 

Anthologia Philosophico-Politica: Fejezetek a politikai gondolkodás történetéből

Anthologia Historica: Szakaszok Magyarország és Európa történelméből

Anthologia Hungarica: Szemelvények a kultúra, identitás és nemzet fogalmak tartalmához

 

Várjuk a jelentkezéseteket!

 

NKE EHÖK