Ludoviceum Kupa

Kedves Hallgatótársaink!

 

Egyetemünk idén első alkalommal rendezi meg a Ludoviceum Kupa elnevezésű tanulmányi-kreativitási versenyt. A Ludoviceum Kupa a Ludoviceum tantárgycsoport ismereteire épülő, háromfordulós politika- és eszmetörténeti verseny, ahol vita- és érvelési készségeiteket, illetve kommunikációs képességeiteket felhasználva mérettethetitek meg magatokat hallgatótársaitokkal.

Ha gondolkoztatok már azon, mi lett volna, ha a magyar történelem meghatározó eseményei máshogyan alakulnak, JELENTKEZZETEK A LUDOVICEUM KUPÁRA!

Mi lett volna, ha sikerrel jár a magyar kiugrási kísérlet 1944-ben?

Mi lett volna, ha Imre herceg nem hal meg vadászat közben?

Mi lett volna, ha a támadó magyar jobbszárny lovassága megöli Szulejmán szultánt a mohácsi csatában?

Mi lett volna, ha kudarcot vall a szarajevói merénylet és Ferenc Ferdinánd életben marad?

Mi lett volna, ha ...?

Alkossatok 3-4 fős csapatokat, majd válasszátok ki azt a tételmondatot, amellyel foglalkozni szeretnétek! A tételmondatok minden esetben egy fiktív, megváltoztatott történelmi eseményt írnak le. Ezután a szcenárióra építve állítsatok össze egy alternatív történelmi idővonalat, valamint esszé formájában mutassátok be azt, hogy szerintetek a megváltozott szituáció hogyan befolyásolja a történelem menetét. Használjátok történelmi és politikaelméleti tudásotokat, illetve a Ludoviceum-tantárgycsoport keretében elsajátított készségeiteket!

Az esszé formai követelményei: 3-5 oldal, Verdana betűtípus, 10-es betűméret, 1,15-ös sorköz, sorkizárt bekezdések, PDF formátum.

Elkészült munkátokat küldjétek el a Ludoviceum.Kupa@uni-nke.hu e-mail címre 2021. április 16. 23:59-ig! A szakmai zsűri 2021. április 23-áig választja ki az elődöntőbe jutott csapatokat.

A feladatok beküldése során ne feledjétek megadni a csapattagjaitok nevét és Neptun kódját, illetve a csapatnevet, amely a feladataitok anonimizálására szolgál majd. Kérjük továbbá, hogy a jelentkezéskor tüntessetek fel egy olyan e-mail címet, amelyen keresztül a szervezők fel tudják venni veletek a kapcsolatot.

A tételmondatok itt érhetőek el. 

 

A további fordulókban tanulmányaitok során és a munka világában kamatoztatható gyakorlati tudással, illetve értékes nyereményekkel gazdagodhattok. A díjazás részleteiről lejjebb olvashattok. 

Ha csapatotok továbbjut az elődöntőbe, 2021. április 30-án/május 1-jén (pontosítás később) egy felkészítő workshop vár Rátok, amely keretein belül bepillantást nyerhettek a prezentációs technikák rejtelmeibe, megtanulhatjátok, hogy milyen a jó kérdés, vita- és érveléstechnikai ismeretekkel gazdagodhattok, továbbá meghallgattok egy mintafeladat-modellezést, amely kiemelt fontosságú lehet számotokra az előttetek álló fordulók szempontjából. 

A selejtezőben beküldött feladatotok egy történelmi csavarral egy ponton megváltozik, ezt a megváltoztatott történelmi koncepciót kell bemutatnotok továbbjutás esetén az elődöntő napján. A változtatást előzetesen megtudjátok majd, így lesz időtök kidolgozni a feladatot és elkészíteni prezentációtokat. Az elődöntő során a csapatotok kap egy opponens csapatot, akik tízperces prezentációtok végén öt percben feltehetik kérdéseiket, valamint vitathatják az általatok kidolgozott történelmi eseményeket. A selejtezőben szerzett 

pontjaitokhoz hozzáadódnak az elődöntőben, a szakmai zsűri által nektek ítélt pontszámok. A három legkiválóbban teljesítő csapat kerül delegálásra a döntő fordulójába. 

A döntőben az általatok kiválasztott történelmi időszak egy meghatározó személyének bőrébe bújtok majd, ebben a szerepben a témátokhoz kapcsolódó szituációkban kell döntést hoznotok, továbbá meg is indokolni azt. A történelmi események és a döntéshelyzet prezentálására tizenöt perc áll rendelkezésetekre. 

A döntő után a zsűri szakmai szempontok szerint rangsorolja a három csapatot és kihirdeti a LUDOVICEUM KUPA NYERTESÉT! 

Az első helyezett csapat egy évig büszke tulajdonosa lehet a gravírozott LUDOVICEUM VÁNDORKUPÁNAK. Ezen felül minden csapattag gazdagodik egy JBL Flip 5 hordozható hangszóróval és egy Amazon Kindle e-Bookkal, kapnak továbbá egyetemi ajándéktárgyakból álló csomagot, valamint hetijegyet a 2021-es EFOTT Fesztiválra. A Fesztivál elmaradása esetén a 2021/2022. tanév során ingyenes belépést biztosítunk a csapattagok, illetve egy-egy kísérő számára az összes Hallgatói Önkormányzat által szervezett zenés-táncos rendezvényre. 

A dobogó második fokán álló csapattagok választhatnak a JBL Flip 5 hangszóró és az Amazon Kindle e-Book között, szintén kapnak egyetemi merchandise csomagot, illetve személyenként egy EFOTT napijegyet. 

(A Fesztivál elmaradása esetén az első helyezett számára a 2021/2022. tanév egésze, a második helyezett csapat számára pedig az őszi félév során ingyenes belépést biztosítunk a csapattagok, illetve egy-egy kísérő számára az összes Hallgatói Önkormányzat által szervezett zenés-táncos rendezvényre.) 

A harmadik helyezett csapat díjazása egy-egy JBL Flip 5 hangszóró vagy egy Amazon Kindle e-Book, egyetemi merchandise csomag, illetve könyvutalvány tízezer forint értékben. 

Az elődöntőbe jutott csapatok egyetemi ajándékcsomaggal, illetve könyvutalvánnyal gazdagodnak majd. 

Az elődöntő és a döntő egyaránt 2021. május 7-én kerül megrendezésre, a Microsoft Teams felületen.

További részletekért figyeljétek az EHÖK kommunikációs csatornáit, kérdés esetén keressétek a szervezőket a fenti e-mail címen!

A verseny Facebook eseménye itt érhető el. 

 

A Ludoviceum tantárgycsoporthoz tartozó tankönyvek itt érhetőek el: 

Anthologia Philosophico-Politica: Fejezetek a politikai gondolkodás történetéből

Anthologia Historica: Szakaszok Magyarország és Európa történelméből

Anthologia Hungarica: Szemelvények a kultúra, identitás és nemzet fogalmak tartalmához

 

Várjuk a jelentkezéseteket!

 

NKE EHÖK