Kultúra

NKE Kultúr Körök - a kultúra szolgálatában!

Egyetemünk hallgatóságának életében meghatározó szerepet játszik a kultúra, ezért az EHÖK tevékenységében is dedikált figyelmet kapott ez a terület. A 2019 őszén szerveződött hallgatói kulturális körök kemény munkával és töretlen lelkesedéssel néhány hónap alatt kiérdemelték a nekik járó figyelmet és támogatást.

Célkitűzés

A neves szakmai vezetők iránymutatásával működő ingyenes néptánc, színházi és kórus önképző szakkör célja, hogy a hallgatók kulturális élete kibontakozhasson az egyetemen.

Kik csatlakozhatnak?

Az NKE Kultúr Körhöz az egyetem bármely karára járó hallgatók csatlakozhatnak, akik szeretnének a szürke hétköznapokból kiszakadva egy jó közösséghez tartozni s kikapcsolódni néptánc, színmű és kórus foglalkozások során. Az NKE-s hallgatók mellett külsősöknek, más egyetemre járó hallgatóknak is lehetősége van részt venni, akár NKE-s hallgató kísérőjeként!

Mit kapnak a hallgatók?

A hallgatóknak nem jár anyagi vonzattal a szakkörökön való részvétel; az egyetem állja a költségeket. Amennyiben a hallgatók rendszeres résztvevői lesznek a szakköröknek, ez közösségi tevékenységként kollégiumi felvételi eljárásban is rendezvényen való részvételnek fog minősülni.

 

 

Ludovika Néptáncegyüttes

A Ludovika Néptáncegyüttest 2015-ben azzal a céllal alapították, hogy az együttes tagjai megismerkedhessenek a Kárpát-medence kulturális örökségével. Fő feladatuknak tekintik, hogy tagjaik minél alaposabban elsajátítsák a magyar néptánckincs formanyelvét. Megalakulásukkal egy olyan amatőr együttes létrehozása volt a cél, amelynek alapja a jó és összetartó csapat, amit a táncoktatók és a tanulni vágyó táncosok lelkesedése inspirál és lendít túl a nehézségeken. Az együttes minden évben más-más táncdialektusok anyagával ismerkedik meg. A 2019/2020 évben: Tyukod (Szatmár), valamint Szucság (Kalotaszeg) falvak táncait sajátítják el az együttes tagjai.

A próbák időpontja: kedd és csütörtök: 18:30-21:30; helyszíne: Ludovika Vívóterem.

Az együttes vezetői: Kiss Sarolta és Kerepesi Zoltán.

Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is!

Legyetek Ti is a Ludovika Néptáncegyüttes tagjai!

 

 

Ludovika Show Kórus

Kórus, amely az éneklést és a zenét szerető fiatalok közösségi tere kíván lenni. Nem csak a kórusnevelés a cél, hanem a közös éneklés által létrejövő mélyebb baráti, emberi kapcsolatok kialakítása a kórustagok, később a közönség között is. A műsortárt is közösen alakítják ki, két irányvonalat követve: az egyik a hagyományos, klasszikus kórus repertoár, amellyel az egyetem ünnepi műsoraihoz kívánunk hozzájárulni, a másik, a mai popzenére épülő kórusátiratok zenei kísérettel, amit koncertek alkalmával adnak elő, megkötöttségek nélkül, mint igazi „bulizenét”. Ezért is hívják magunkat „Ludovika Show Kórusnak”. Ezzel más egyetemeken és egyéb színpadokon, rendezvényeken fognak fellépni.

A kórusnak két vezetője van: Vörös Andor zenei rendező, zeneszerző, akinek több évtizedes gyakorlata van a vokális zene területén; diplomáját ének-zene szakon szerezte, valamint Debreczeni Tóth Ágnes Zeneakadémiát végzett karnagy, korrepetitor, és énektanár, aki több évtizedes gyakorlatát, zenés színházakban szerezte, illetve a Magyar Rádió munkatársaként, zeneiszerkesztő-riporterként is működött.

A próbák időpontját a tagok megbeszélés alapján határozzák meg.

Várnak minden érdeklődőt; zenei előképzettség nem szükséges. A kórusba való jelentkezés folyamatos, év közben is lehetséges!

Legyetek Ti is a Ludovika Show Kórus tagjai!

 

 

Ludovika Egyetemi Színpad

Sipos Imre színművész szakmai vezetésével alakult meg az egyetemi színpad, amelyhez szeretettel invitálják mindazon hallgatókat, akik szívesen lennének egy új alkotóközösség alapító tagjai. Az egyetemi színpad elsődleges célja – folytatva a hazai egyetemi színpadi hagyományokat - a közösségteremtés, a közösségi alkotás élményének megtapasztalása, a határok feszegetése, az önismeret mélyítése. A felvételnek sem szakmai, sem személyi előfeltétele nincs, a toborzó felhívás igyekezett minél szélesebb körben megszólítani a potenciális érdeklődőket, hajtsa őket akár a szereplésvágy, a kalandvágy, akár önmaguk megismerésének, fejlesztésének vagy a kreatív alkotótevékenységnek a vágya. Bízunk benne, hogy kezdeményezésükből színes, jó energiákkal működő műhely fejlődik ki, amely az intézmény szakmai tevékenységét kiegészítve az egyetemi élet meghatározó művészeti és közösségi bázisává válik.

A próbák időpontját a tagok megbeszélés alapján határozzák meg.

Legyetek Ti is a Ludovika Egyetemi Színpad tagjai!

 

 

NKE EHÖK tisztségviselő: Póczos Mátyás Bendegúz, sport- és kulturális ügyekért felelős elnöki megbízott

E-mail cím: Poczos.Matyas.Bendeguz@uni-nke.hu

A kultúrával kapcsolatos hallgatói ügyek kapcsán forduljatok hozzá bizalommal!