RTK Hallgatói Önkormányzat

Kar bemutatása, kari HÖK megalakulása, története- mi az a HÖK? Miért alakul?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara az ország egyetlen rendészeti jellegű felsőoktatási intézménye. A három éves képzés végén a hallgatók nagyobbik része a Tisztavató ünnepséggel megszerzi hadnagyi rendfokozatát , majd ezt követően szolgálatba áll a Magyar Rendőrség , a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ,  a Büntetés-végrehajtási Szervezet, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság  rendszerébe illetve a két civil szakirányon végzett hallgatók migrációs és biztonsági szakemberekként helyezkednek el.

Sokan hallhattatok már a Hallgatói Önkormányzatról. Azonban azt, hogy mi a feladata, kik a tagjai és milyen ügyekben számíthattok a segítségükre, nem árt tisztázni.

A Hallgatói Önkormányzat tagjai – vagyis a HÖK-ösök – minden felsőoktatási intézményben az adott hallgatókból kerülnek „kiválasztásra”. Tulajdonképpen nem is kiválasztás útján lesz valakiből HÖK-ös, hanem egy időközi választáson benyújtott pályázata alapján szavazhatnak rá hallgatótársai. Létszámuk a Rendészettudományi Kar hallgatóinak arányában 15 fő. Mandátumuk ellátása közben elsősorban képviselik a Ti érdekeiteket, kapcsolatot tartanak a Tanulmányi Osztállyal, Kari Tanácson és Szenátuson vesznek részt akaratotok érvényesítése érdekében, valamint különböző bizottságokban állnak ki mellettetek, a hallgatóság mellett.

Hol segítünk, hogyan segítünk?

Feladata komplex. Egyrészt a hallgatók sérelmeit, észrevételeit és véleményeit fogadja, majd értékeli és megteszi a szükséges intézkedéseket. Természetesen eközben is feladatuk a hallgatók érdekeinek képviselete. Másrészt a hallgatóktól érkezett sérelmeket, információigényeket közvetíti az egyetem vezetése felé, illetve az oktatók fülébe juttatja a megfelelő tálalásban

Milyen problémával kit lehet keresni?

A HÖK-ön belül különböző referensek látják el munkájukat egy adott feladatkörre szűkítve. Szállóügyekért felelős-, tanulmányi ügyekért felelős-, kultúráért és rendezvényekért felelős-, kommunikációs-, gazdasági és szociális ügyekért felelős referensi posztok mellett választmányi tagok dolgoznak (igény szerint más referensi poszt is létrehozható).  Hozzájuk bármikor fordulhattok „ügyes-bajos” dolgaitokkal, állnak rendelkezésetekre mind személyesen mind e-mailben, illetve telefonon.

Bizottságok:

A Rendészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának munkáját egyes esetekben a Diákjóléti Bizottság segíti. A Bizottság elnöke a Gazdasági és Szociális ügyekért felelős alelnök, tagjai pedig az általa választott hallgatók, akik nem feltétlenül a Hallgatói Önkormányzat tagjai. Fő feladatuk a hallgatók Tanulmányi és Szociális Ösztöndíjainak kiszámítása, de bármilyen pénzügyekkel kapcsolatos probléma esetén összehívhatók.

Rendezvényeink:

KörMozi:

2016. október 10-én került megrendezésre a „KörMozi” fantázianévre hallgató rendezvényünk, melynek során közös filmnézésre invitáltuk hallgatóinkat. A résztvevőket szendvicsekkel, teával valamint pattogatott kukoricával vártuk.

Magosi Zsombor szeminárium:

2016. október 11-én Magosi Zsombor, a BiotechUSA által támogatott testépítő látogatott el karunkra, hogy tanácsokkal lássa el a hallgatókat a sportos életmóddal kapcsolatban. Együtt edzett a hallgatókkal, valamint felhívta figyelmüket az edzéstechnikai hibákra. Zsombor korábban kiképzőtiszt volt a Készenléti Rendőrségnél, így szakmai kérdésekre is tudott választ adni.

Krimirodalom:

2016. Október 25-én a Rendészettudományi Karon tartott előadást a rendőri pályáról, a rendőrségről, az irodalomról és a krimikről Réti László krimi író.

Közös meccsnézések:

A Hallgatói Önkormányzat rendszeresen szervez – általában a magyar válogatott mérkőzései idején – nagykivetítős közös meccsnézést , amire jellemző , hogy mindig nagy létszámban jönnek hallgatók és szurkolják ki együtt válogatottunk győzelmét.