Kisokos

Alapkiképzés

Gratulálunk mindenkinek, aki felvételt nyert. Nem szabad elfeledkeznetek arról, hogy lassan bevonultok és megkezditek életetek eddigi talán legfontosabb 3 hónapját. Ehhez szeretnénk nektek egy kis segítséget nyújtani ezzel a Kisokossal és pár jó tanáccsal. Hiszen nagyon fontos, hogy felkészülten lépjetek rá erre az ösvényre, azért hogy könnyebben tudjátok átvészelni ezt az időszakot. Az elmúlt évek alapkiképzéseit figyelembe véve, megpróbálunk adni Nektek egy felszerelés listát, amivel egyszerűbben túlélhetitek a rátok váró 3 hónapot.


- Lakat  (Szekrényeket ezzel zárjuk)
- Saját nagyméretű hátizsák (négyszínnyomásos, fekete vagy   zöld) 80/120 literes
- Saját kulacs vagy camelbak
- Taktikai kesztyű
- Zsebkés (jobb minőségű, strapabíró)
- Necc sál
- Térdvédő
- Fémbögre
- Zseblámpa
- Varrókészlet (sötétzöld vagy fekete cérnával)
- Talpbetét a bakancsba  (kényelmesebb  viselet hosszabb távon)
- Tisztálkodófelszerelés
- Papucs
- Borotva (minden reggel kötelező a borotválkozás)
- Bakancstisztitó felszerelés (gyökérkefe, puhább kefe )
- Impregnáló spray
- Hintőpor
- Nedves törlőkendő (az álcafestéket könnyebben lehozza)
- Polár pulóver (zöld vagy fekete)
- Kötött sapka (sisak alá, illetve hidegben jól jön)
- Kötözőzsinór, fekete szigetelő szalag, akár gyorskötegelő
- Nagy szemeteszsák a felszerelésnek eső esetén
- Zárható műanyagtasakok a fontosabb holmiknak nedves közegben
- Gyufa
- Hallásvédő (habár adnak, érdemes beszerezni egy sajátot)
- Toll, ceruza

-Füzet vagy Notesz

- Gumipók   


Ezek jó részét valószínűleg csak később fogják engedélyezni, hogy használjátok de érdemes beszerezni azért. Természetesen nagyon sok dolgot fel lehetne még sorolni de idővel úgyis rájöttök majd, hogy mi a fontos nektek, mit szeretnétek igazán használni, mi az ami jelentősen megkönnyíti az életetek.

 

Alapkiképzés után:

Alapkiképzést követően - várhatóan november végén - kerültök be a Hungária körúti Campus-ra, ahol megkezditek tényleges Egyetemi tanulmányaitokat. A közös modul alapján nem csak a HHK által oktatott tantárgyakat tanuljátok az első félév hátralevő részében, hanem a többi 3 karon egyaránt oktatott tárgyakkal fogtok megismerkedni az következő 3 félévben. Tantárgyaitokat az Oktatási Dékán helyettes és  a Tanulmányi Osztály által elkészített lista alapján fogjátok felvenni és hallgatni. Egyetemünk Neptun rendszert használ, melyhez a felhasználó nevet és a jelszót beiratkozáskor kapjátok majd meg.

 

Kollégium és Hallgatói Századok


Kollégiumunk szintén a  Hungária körúti Campus területén található, mely egy 4 szintes épület. Az első 3 évfolyam ebben van elszállásolva, a 4. évfolyam mindig külön épületben tartózkodik és lakik. Az épület külön szintjein külön évfolyamok laknak és a századparancsnokok irodái is itt találhatóak. Minden évfolyam külön századot alkot a Ludovika Zászlóalj kötelékén belül. A századparancsnoki beosztást egy főtiszt/tiszt látja el, ezen felül minden században van egy ellátó altiszt és egy kiképző zászlós is.

 

Ludovika Zászlóalj

 

Az MH Ludovika Zászlóalj létrehozásával, a történelmi hagyományok felelevenítésével egyben új fejezet is kezdődött a magyar katonai felsőoktatásban és a tisztképzésben. A zászlóalj 2011. február 1-i megalakulása óta a honvédtiszt-jelölt állomány részére − gyakorlatiasabb, életszerűbb felkészítésük érdekében − az éves tanterven kívül, kiegészítő/ általános katonai képzést vezet le. Az alapkiképzés utáni időszakban nemcsak a tanulásra kell koncentrálniuk a tisztjelölteknek az egyetemen, hanem a katonai hivatásból fakadó kihívásokkal is szembesülniük kell, akár kiképzésről, ellenőrzésről, a tiszti etika vagy erkölcs kérdéseinek vizsgálatáról legyen szó.

Az egyetemi oktatást kiegészítve a zászlóalj többek között általános lőkiképzést, általános harcászatot illetve tereptan, szolgálati szabályzat és alaki foglalkozásokat vezet le a tiszti rendfokozat fiatal várományosai részére.

Az MH LZ feladatait a Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen szolgálati alárendeltségében hajtja végre. A feladatok közül kiemelhető:

  • A nemzetközi oktatási együttműködés;
  • A védelmi képességek fenntartása;
  • A haderő kiképzése, felkészítése;
  • Az ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek;
  • Migrációs válságkezelésben történő aktív részvétel
  • Az iskolarendszeren kívüli szakmai oktatás;
  • A kötelező felkészítő képzés.

Vezetői állomány:

Ø  Molnár Zsolt ezredes, parancsnok
 

Ø  Sári Szabolcs alezredes, parancsnokhelyettes
 

Ø  Pálinkás Tibor alezredes, törzsfőnök

 

Nemzetközi szerepvállalás:

A katonai szervezet állománya folyamatosan kiveszi a részét Magyarország nemzetközi szerepvállalási feladataiból.

Ez a példamutatás elengedhetetlen a tisztképzés újkori szemléletében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karral közös szervezésben történő speciális nemzetközi szerepvállalásból a honvédtiszt-jelöltek is kiveszik a részüket.

Az ERASMUS-program keretein belül lehetőségük nyílik arra, hogy egy szemeszteren keresztül cseh, francia, német, lengyel, szlovák illetve szlovén felsőoktatási intézményekben oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatot szerezzenek, szakmai tapasztalatra tegyenek szert.

 

A NKE HHK HÖK nevében reméljük, hogy hasznos információkkal és fontos tudással lettél gazdagabb, de ha bármi kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal már a Gólyatábor kezdetétől egészen tanulmányaid legvégéig