Elstartolt a jelentkezés - irány a Munapest 2021

Idén is a világ minden tájáról érkeznek küldöttek, hogy angol nyelven globális jelentőségű kérdéseket vitassanak meg a Munapest 2021 konferencián.

Ez alkalommal a "Drained Earth" azaz a Kiszáradt bolygó lesz a központi téma. A viták többek között biztonsági, gazdasági, klímaváltozással, valamint humanitárius problémákkal fognak foglalkozni, ezek közös kapcsolódási pontjaként pedig a víz, a fenntarthatóság és a vízbiztonság kérdései kerülnek előtérbe. A küldöttek különböző nemzetközi szervezetekben mérhetik össze tudásukat, többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsban, a NATO-ban, a virtuális térben működő ICC bizottságban és két különleges, a konferenciát támogató testületben, a Diplomatic Corpsban és a Press Corpsban. A konferencián való részvétel részleteiről a szervezőket is kérdeztük!

Hogyan jött létre az együttműködés a Munapest és az NKE EHÖK között?

Szarka Luca (Nemzetközi Diplomáciai Társaság szakmai alelnöke): Az NKE EHÖK csapatával már korábbi ismeretségünk során is sokat ötleteltünk arról, hogy hogyan tudnánk hatékonyan hozzásegíteni hallgatótársainkat a gyakorlati oktatáshoz. A tényleges együttműködésünk egy egynapos MiniMUN konferencia szervezésével indult 2019 november végén, ami osztatlan sikert aratott a résztevők körében. Ezt követően - mivel mindannyian szeretünk szervezni, adni másoknak és hívei vagyunk az újításoknak - bizonyos szempontból magától értetődő volt a Munapest szervezői oldaláról, hogy az NKE EHÖK lesz az a szerv, amivel a későbbiekben is együtt szeretnénk működni. Jelenleg is ezt tartom a legközvetlenebb útnak az NKE hallgatók megszólítására.

Fodor Márk Joszipovics (NKE EHÖK elnök): 2017 óta állunk szorosabb kapcsolatban a Munapestet szervező csapattal, kezdetben az együttműködés inkább a kommunikációra terjedt ki, később azonban, 2019 őszén egy közös szimulációt is tartottunk MiniMUN NUPS néven, közel 50 résztvevővel. Az idei évben – bár terveztünk vele – de a közös rendezvény sajnos nem valósulhatott meg, mindazonáltal nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az együttműködés jegyében az EHÖK Kabinet két tagja is részt vehet a 2021-es Munapest szervezői csapatában.

Milyen történetiségre tekinthet vissza a Munapest sorozat, amelyet 2021-ben 7. alkalommal rendeznek meg?

Kiss Kornél (Nemzetközi Diplomáciai Társaság elnöke): A konferenciasorozat fiatalnak mondható, ám megteremtése annál ambiciózusabb vállalás volt 7 évvel ezelőtt szervezetünk alapító tagjaitól. A nemzetközi kapcsolatok és az oktatás iránt elkötelezett egyetemisták vízója valósult meg az egyetemi szintű ENSZ szimuláció ilyen magas szintű kivitelezésével. Az évek során a változó személyi összetételű szervezőcsapatok mind hozzá tudtak tenni valamit a konferenciához, legyen az a működési modell reformja vagy a helyszínek változatossága. Apró kudarcok és nagyobb sikerek formálták azzá a Munapestet ami ma, Magyarország és egyben a régió egyik legnagyobb és véleményem szerint legszínvonalasabb ENSZ modellező konferenciájává. 2021 változatos kihívásaival szerintem nem tudnánk sikeresen megbirkózni, ha nem lenne mögöttünk hat év szakmai terméke és tapasztalata.

Miben fogható meg az esemény jelentősége?

K.K.: Az esemény jelentőségét a megvitatott bizottsági témákban látom. A vízbiztonság, az ENSZ 2030-ig tervezett klímapolitikai céljai, a fenntarthatóság kérdése és a tárgyalt regionális feszültségek mind megválaszolandó kérdéseket és feloldásra váró konfliktusokat tárnak elénk. Egy szimulált vitában lehetőségünk van valódi megoldásokat találni ezekre a komplex problémákra. Hiszek a kommunikáció erejében, ami most egy szimulált vita konklúziója az később sokak számára inspirációul szolgálhat valódi változások előidézésére.

Miért ajánlanád a hallgatóknak, hogy jelentkezzenek a szimulációs konferenciára?

Sz.L.: Nincs annál nagyobb élmény, mint sikeresen gyakorlatba ültetni az elméleti tudást. Sosem fogom elfelejteni, mikor először vettem részt MUN kurzuson: hirtelen minden olvasott könyv, bemagolt elmélet, külpolitikai és biztonságpolitikai ismeret hasznos eszköztárrá vált. Ekkor értettem meg igazán, hogy miért tanulok valójában. Bár kiváló tanáraim voltak az egyetemen, visszaülve az iskolapadba ez az élmény igazi löketet adott; emellett vannak bizonyos dolgok, amiket csak a gyakorlatban lehet elsajátítani – ezek azok a műhelytitkok, amiktől valaki még értékesebbé válhat – például – a munkaerőpiacon. Összegezve, a konferencián való részvétellel mindenki nyer valamit: vagy egy életre szóló élményt, vagy értékes gyakorlati tapasztalatot, bár a legjellemzőbb az, hogy mindkettőt.

Milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie a jelentkezőknek?

Sz.L.: A legfontosabbnak a legalább középszintű angol nyelvtudást tartom - a konferencia nyelve angol, ezért a résztvevők is angol nyelven tárgyalnak egymással, emellett a szakmai és tájékoztató anyagokat is angol nyelven írjuk. Minden egyéb kompetencia pótolható a lelkesedéssel.

Miért érdemes egyéni delegáltként, delegációban vagy levezető elnöknek jelentkezni? Milyen feladat tartozik ezekhez a tisztségekhez?

SZ.L.: Delegáltként elképesztő élmény vitázni és megtalálni bizottságon belül azokat az országokat, akikkel együtt lehet működni. Mivel minden országnak meghatározott külpolitikája van, ahhoz híven kell döntéseket hozni, és igazi kihívás képviselni valamit, amivel például nem értünk egyet. Delegációban nevezni azért izgalmas, mert így tud igazán életre kelni az „interconnectivity”, azaz a bizottságok közötti háttérkommunikáció, ami a delegáción belül zajlik. A MUNAPEST egyik varázsa, hogy nem csak a bizottsági termekben tárgyalunk, hanem messengeren, a folyosókon, esetleg még ebéd közben is.

K.K.: A levezető elnökök az ún. Rules of Procedure, az ülés rendje alapján moderálják a vitát. Egy bizottságban két levezető elnök látja el az ülés vezetésével kapcsolatos teendőket, szót adnak a delegáltaknak, vitás kérdésekben határoznak, és szabályok betartásáért felelnek. Természetesen a szabályokat a konferenciát megelőzően fakultatív oktatásainkon és kiadványinkból maradéktalanul megismerhetik, így a tapasztalat hiánya sem riaszthat el senkit a jelentkezéstől.

Milyen egyéb programokkal készültök a résztvevőknek?

K.K.: A Munapest 2021 nem csak egy szakmai konferencia. Hagyományosan több közösségi programmal tesszük emlékezetessé az eseményt résztvevőink számára. Az első napot megelőzően tematikus workshopokat tartunk a felkészülés jegyében. A nemzetközi résztvevőkre is tekintettel, olyan szabadidős programokkal készülünk, amik lehetőséget nyújtanak egymás kultúráját kötetlenebb keretek között megismerni. A társas összejövetelek közül kiemelkedik a Bizottsági vacsora, ahol egy kivételesen elegáns helyszínen háromfogásos vacsorára gyűlnek össze a delegáltak. A Munapest szervezése során igyekszünk a szakmaiságot és a kötetlen szórakozást megfelelő arányban keverni.

Mi motivált titeket a Munapest szervezői csapatához való csatlakozásban?

Mészáros Kinga (NKE EHÖK kollégiumi ügyekért felelős elnökhelyettes): Az NKE EHÖK x MiniMUN operatív munkálataiban már 2019-ben részt vettem, ekkor figyeltem fel az eseményre. Úgy gondolom, hogy egy rendkívül dinamikus, egyedülálló szimuláció, amelyben megtiszteltetés számomra az első pillanat óta, hogy részt vehetek a szervezési feladatokban. Emellett, tanulmányaimból kifolyólag is érdekelnek a nemzetközi szervezetek és azok működése, így hatalmas motivációt jelent, hogy mind a színfalak mögötti, mind majd az esemény munkálataiba bepillanthatást nyerhetek.

Dibusz Bendegúz (NKE EHÖK tanulmányi területért felelős elnöki megbízott): Mindig is kedveltem a különféle nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos szimulációkat, viszont korábban főként csak az Európai Unióval foglalkozó eseményeken tudtam részt venni. A Munapesten való részvételt kiváló lehetőségnek tartom arra, hogy megismerkedjek mélyebben az ENSZ és az ahhoz tartozó szakosított szervek munkájával.

Milyen feladatokat vállaltatok a szervezésben?

M.K.: Bendivel mindkettőnknek hasonló feladatkörünk van, mivel mindketten a Director of Chamber tisztséget töltjük be. Ez azt jelenti, hogy az ENSZ egyik szervezetébe küldöttek munkáját segítem a szimuláción, s azt megelőzően én állítom össze a szervezet által tárgyalandó témát. Ez a téma egy biztonsági kérdést jelent, tehát nagyszerű lehetőség elmélyülni egy-egy régió biztonságot érintő dilemmáiban. Az Munapest 2021 témája a kiszáradó Föld lesz, így az én témám is a globális vízkérdéssel kapcsolatos.

D.B.: A szervezésben főként szakmai szerepet kell vállalnunk, mivel Director-ként a fő feladatunk a hozzánk tartozó ülés vezetése, és ehhez szakmailag felkészültnek kell lenni a témánkban. A készülés során kutatunk, majd a többi Directorral közösen is megvitatjuk a témák kapcsán felmerülő kérdéseket.

Egy mondatban, miért ajánlanátok a részvételt az NKE-s hallgatóknak?

Mészáros Kinga: Ha érdekel a nemzetközi szervezetek és diplomácia világa, ne hagyd ki ezt, a Magyarországon is páratlan eseményt!

Szarka Luca: Életre szóló élmény életre szóló barátságokkal.

Fodor Márk Joszipovics: Ha azt a bizonyos, sokat emlegetett gyakorlati tudást keresitek, akkor ne keressetek tovább: a Munapest-en biztosan meg fogjátok találni.

Dibusz Bendegúz: A Munapest szerintem az egyik legjobb magyarországi lehetőség arra, hogy nemzetközi környezetben vegyünk részt szimulációkon, így méltán vagyok büszke arra, hogy én is hozzá tudok járulni az eseményhez.

Kiss Kornél: Az egyetemi oktatás a gyakorlati készségekkel párhuzamosan tud csak igazán kiteljesedni, amit a Munapest minden résztvevő számára biztosítani tud alapos felkészültséget igénylő intenzív viták és szimulált válságkezelés formájában.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésetek…

 

 

 

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna

Kép: Munapest 2021


Címkék: #nkeehök #munapest