Koronavírus: intézkedések az NKE-n

Tisztelt Egyetemi Polgárok!     

A Kínában megjelent új koronavírus terjedése kapcsán hallgatóink és egyetemi polgáraink biztonsága érdekében kiemelt felelősségünk haladéktalanul meghozni azon intézkedéseket, amelyek a vírus terjedésének megelőzését szolgálják.

A megbetegedések hazánkban való megjelenése szükségessé és indokolttá teszi, hogy intézményünk készen álljon a vírus terjedésével kapcsolatos feladatok lehető legkörültekintőbb kezelésére. Mindezekre tekintettel 2020. március 6-án egy Járványügyi Operatív Törzs (a továbbiakban: NKE JOT) felállításáról döntöttem, Dr. Christián László r. ezredes rektorhelyettes (a JOT vezetője), Dr. Kóródi Gyula ezredes üzemorvos, Dr. Tomasitz István főtitkár, Dr. Szarka Gábor főigazgató, Horvátth Orsolya igazgató, Dr. Pohl Árpád dandártábornok dékán részvételével. Az NKE JOT feladata az új koronavírussal kapcsolatos feladatok koordinálása, a legfrissebb tájékoztatások nyomonkövetése, naprakész intézményi akciótervek, a szükséges intézkedések részleteinek kidolgozása, valamint a kapcsolódó döntések meghozatala a rektor folyamatos tájékoztatása mellett.

Az NKE JOT döntései alapján az alábbi rendelkezéseket hozom.

1.   Köteles minden Egyetemi Polgár, aki az elmúlt 14 napon belül koronavírus járványgócban (Kína, Dél-Korea, Olaszország, Irán) járt és/vagy közvetlen kapcsolatba került olyan személlyel, aki az elmúlt két hétben az említett helyeken megfordult, továbbá, aki jelenleg külföldön tartózkodik, hazatérése után 14 napig távol maradni az Egyetemtől és elzárkózni otthonában, törekedve arra, hogy lehetőleg senkivel ne kerüljön közvetlen fizikai kapcsolatba.

2.   A mai naptól az egyetemi hallgatók, oktatók és munkatársak számára a külföldi utazás (beleértve a jelenleg járványmentes uticélokat) nem javasolt, sem magáncélból, sem hivatalos kiküldetésben. Amennyiben bármely egyetemi munkatárs, hallgató halaszthatatlan ügyben, fontos okból külföldre utazik, esetükben a hazaérkezését követően 14 nap kötelező otthoni tartózkodás kötelező, melyre vonatkozóan az érintetteknek a 3. pontban rögzítettek szerint tájékoztatási kötelezettségük van.

3.   Az 1-2. ponttal összefüggésben minden érintett Egyetemi Polgár elektronikus levélben köteles azonnal jelezni a távollétét a közvetlen vezetője, valamint az NKE JOT felé az ot@uni-nke.hu emailcímen, a mellékelt kérdőív és nyilatkozat kitöltésével és megküldésével.

4.   A jelen szabályozással összhangban, kérem az oktatókat, hogy a 2020. április 30-ig terjedő időszakra eső külföldi konferencia-részvételüket a mai naptól lemondani szíveskedjenek. Az egyetem ezen időszak alatti külföldi szakmai utazást nem támogat, és megszervezésében nem működik közre.

5.    Minden, NKE kollégiumban lakó Egyetemi Polgár köteles arra, hogy az 1-2. pontban meghatározott külföldi utazását, vagy azt, hogy közvetlen kapcsolatba került olyan személlyel, aki az elmúlt két hétben járvánnyal érintett területen megfordult, az NKE JOT felé az ot@uni-nke.hu emailcímen – a 3. pontban meghatározott dokumentumok kitöltésével egyidejűleg – haladéktalanul jelentse, annak érdekében, hogy a saját- és környezetének biztonsága érdekében a megfelelő elhelyezéséről gondoskodni tudjunk. E jelentést az érintettnek a kollégium vezetője felé is meg kell tennie.

6.   Az NKE kollégiumaiban a külső látogatók fogadása 2020. április 30-ig tilos.

7.   2020. április 30-ig az Egyetemünkön megvalósuló, külföldi vendégek részvételével rendezendő nemzetközi konferenciák, rendezvények, továbbá a kizárólag magyar résztvevők részvételével zajló konferenciák, rendezvények – ideértve a belső szervezésű, külső partner által szervezett és a hallgatói rendezvényeket is – megrendezéséről, illetve befogadásáról egyedileg, az NKE JOT ajánlásának figyelembe vételével hozok döntést.

8.   A már meghívott és az eredeti tervek szerint 2020. április 30. előtt az Egyetemre érkező külföldi vendégekről — az őket meghívó szervezeti egység vagy a hallgatói szervezetek vezetője — köteles tájékoztatást adni az NKE JOT-nak, amely javaslatot tesz a rektornak a vendégfogadás tárgyában. Ettől függetlenül törekedni kell arra, hogy a külföldi vendégfogadás elhalasztásra kerüljön. 

9.   Felhívom az Egyetem Professor Emeritus címmel rendelkező oktatóit, továbbá minden olyan munkatársat, oktatót, akinek a kora vagy egészségi állapota miatt az új koronavírus az átlagosnál magasabb kockázatot jelent, hogy kerülje a részvételt az Egyetem által szervezett rendezvényeken, és szüneteltesse oktatói tevékenységét.

10. Kérem az Egyetemi Polgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek az alapvető higiéniai szabályok betartására, különös tekintettel a testi kontaktussal járó köszöntési formák mellőzésére.

11. Tájékoztatom Önöket, hogy az Egyetem minden épületének bejáratához kihelyezésre került kézfertőtlenítőszer, a hivatalos tájékoztató kíséretében. A takarítószemélyzet a kilincseket rendszeresen fertőtleníti.

12. Felhívom valamennyi hallgatót, oktatót és munkatársat, hogy kövesse figyelemmel és tartsa be a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendet és a Központi Operatív Törzs iránymutatásait.

13. Kérem, hogy akinél a következő tünetek jelentkeznek: láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, telefonon értesítse háziorvosát, és hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ + 36-80-277-455 vagy a +36-80-277-456 zöldszámait.

14. Kérem, hogy mindennemű releváns információ kerüljön megosztásra a JOT-tal (ot@uni-nke.hu) és az intézkedések, valamint a kommunikáció egységesen a JOT iránymutatásai szerint történjen, kérdés esetén szintén ezt az elektronikus elérhetőséget használják.

15. Kérem az Egyetemi Polgárokat, hogy a fenti szabályok betartására a lehető legszélesebb körben hívják fel a figyelmet!

Fel kell készülnünk a mindennapi életvitelünkben óhatatlanul bekövetkező változásokra. Az Egyetem számára polgárainak és azok családtagjainak egészsége a legfőbb szempont, amelynek érdekében kényelmetlenségeket és korlátozásokat is el kell szenvednünk. Kérem e tekintetben a közösség tagjainak megértését és fokozott együttműködését.

Budapest, 2020. március 10.

Dr. Koltay András s.k.
rektor

 

A témában megjelent korábbi tájékoztatónk az alábbi linken érhető el:

Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás

 

Hasznos linkek:

Mindazok, akik fertőzéssel érintett területen jártak, az alábbi kérdőív kitöltésével, jelezzék ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem foglalkozás-egészségügyi szolgáltatójának, Dr. Kóródi Gyula főorvos úrnak (Korodi.Gyula@uni-nke.hu)!

Kormányzati információs portál

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata