Minőségbiztosítási diákszakértők lettünk

Az NKE EHÖK három tisztségviselője is részt vett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Szlovák Hallgatói képviselet (SRVS) és az Európai Hallgatói Szövetséggel (ESU) által szervezett nemzetközi képzésen, melynek célja, hogy a hallgatói delegáltak felkészülten és tudatosan tudják képviselni a hallgatói érdekeket az intézményi és országos minőségbiztosítási eljárásokban.

Európai uniós projektben a HÖOK a társszervezőkkel arra vállalkozott, hogy 40 magyar és 40 szlovák delegált számára nyújt a gyakorlatban is jól hasznosítható, mindennapi hallgatói érdekképviseleti tevékenységük során kamatoztatható ismereteket a minőségbiztosítás területéhez kapcsolódóan. A delegáltak a képzésen részletesen betekintést nyerhettek a minőségbiztosítással foglalkozó testületek működésébe, illetve a magyar akkreditációs jelentésekbe, azok elkészítésébe és intézménylátogatási praktikákkal is gazdagodtak szimulációban való részvétellel.

A minőségbiztosítás legfőbb célja, hogy minél színvonalasabb felsőoktatásban vehessenek részt a hallgatók. Eszerint folytatja az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata is a képzésfejlesztéssel, az oktatói munka hallgatói véleményezésével, valamint a hallgatói szolgáltatásokkal.összefüggő érdekképviseleti munkáját. Az NKE EHÖK részéről Fodor Márk Joszipovics elnök, Fecser Zsuzsanna kommunikációs és adatvédelemért felelős elnökhelyettes, valamint Dibusz Bendegúz tanulmányi ügyekért felelős elnöki megbízott sajátította el a szakmai előadások és csoportos beszélgetések során átadott tudást, így válva minőségbiztosítási diákszakértőkké.

„Úgy gondolom, hogy az itt szerzett elméleti és gyakorlati tudással sokkal magasabb minőségben tudjuk ellátni az intézményi munkánkat”- hangsúlyozta Fodor Márk Joszipovics. Leszögezte, a megszerzett tudást valamilyen módon tovább fogja adni a Hallgatói Önkormányzat többi tisztségviselőjének is, valamint az NKE EHÖK fel fogja használni a Képzésfejlesztési Programjának megvalósítása során is. „Rendkívül hálás vagyok a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, valamint a társszervező kollégáknak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a képzést”- tette hozzá.

„Véleményem szerint a minőségi felsőoktatás egyik legfontosabb alapja a megfelelő minőségbiztosítási rendszerek megléte”- fejtette ki Dibusz Bendegúz, aki rendkívül hasznosnak tartotta a képzést. Mint mondta, nemcsak életszerű példákkal, hanem komoly elméleti keretrendszerekkel is megismerkedhettek. „A későbbiekben immár minőségbiztosítási szakértőként be tudunk kapcsolódni a Magyar Akkreditációs Bizottság munkájába is, és révén annak, hogy a Bizottság tagjai általában nem kapnak külön képzést, mi hallgatóként tudjuk növelni a látogatások minőségét és szakmaiságát, emellett pedig saját egyetemünkön is tudjuk kamatoztatni megszerzett tudásunkat”- foglalta össze.

A minőségbiztosítás magyar gyakorlatára vonatkozó előadásokat Menyhárt Barbara, Kovács Péter, Jancsó András, Pekár Zoltán, Hassmann Bálint, valamint Dallman Kristóf, a HÖOK super-expert szakértői tartották. Köszönjük odaadó munkájukat!

A témáról bővebben a HÖOK hírportálján olvashattok majd!

 

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

Fotó: NKE EHÖK