Munkához látott az NKE EHÖK Hallgatói Képzésfejlesztési Bizottsága

Az Egyetem képzési portfóliójának felülvizsgálatát, fejlesztését és a hallgatói érdekképviselet hatékonyabbá tételét tűzte ki céljául az NKE EHÖK újonnan létrehozott bizottsága. A Hallgatói Képzésfejlesztési Bizottság tagjai arra vállalkoztak, hogy a hallgatókkal szoros együttműködésben összegyűjtik a képzések tapasztalatait és ezen észrevételeket, javaslatokat az oktatás fejlesztése jegyében továbbítják a döntéshozók felé.

„A Kreatív Tanulás Programtanács október 29-ei ülésén megfogalmazásra került Fejlesztési Rektorhelyettes Úr részéről, hogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat is aktívan vegye ki a részét a képzés-átalakítás folyamatából egy „Hallgatói Collegium” létrehozásával, amelyen keresztül becsatornázásra kerülhetnek a hallgatói észrevételek a Programtanács munkájába”- írja Fodor Márk Joszipovics EHÖK elnöki pályázatában a képzésfejlesztésről.

Azóta az erre irányuló gondolatok nemcsak megfogalmazásra kerültek az EHÖK kabinet részéről, hanem kidolgozásra is került a Hallgatói Képzésfejlesztési Bizottság ügyrendje, melyet az NKE EHÖK Elnöksége és Küldöttgyűlése is elfogadott ülésén. Az NKE EHÖK elnöke kiemelte, a Bizottság feladata alapvetően az EHÖK és a kari részönkormányzatok képzésfejlesztési munkájának koordinálása és felügyelete lesz, továbbá tanácskozási fórumként fog szolgálni az érintett hallgatói szereplők számára, gondolva itt a Szakkollégiumi Együttműködési Fórum és a Doktorandusz Önkormányzat szerepvállalására.

„Ahhoz, hogy a Bizottság valós problémákra tudjon megfelelőválaszt találni, elengedhetetlen a megfelelő információáramlás az Egyetem hallgatói közösségének minden csoportja és rétege, valamint a Hallgatói Önkormányzat között”- hangsúlyozta Fodor Márk Joszipovics. Ezt szolgálják a hallgatói fórumok szervezése minden karon és campuson. Ide tartozik célzott kiscsoportos beszélgetések szervezése egy-egy hallgatói csoportra koncentrálva, például levelezős vagy mesterképzést folytató hallgatók helyzetére, hogy az esetleges speciális igényeik és problémáik megjelenítésre kerüljenek. Továbbá minél nagyobb elérésű, a képzésre általánosságban vonatkozó, módszertanilag megalapozott kérdőív elkészítése az Egyetem jelenlegi hallgatói számára, fizikai és online formában egyaránt. Kihagyhatatlan, hogy alumni felmérést induljon az Egyetemi Alumni Bizottsággal együttműködve, amelynek célja az Egyetem képzési portfóliójának munka-erőpiaci hasznosulásának felmérése.

Az NKE EHÖK vezetője kitért arra is, a beszélgetések és felmérések által biztosított tudásanyagot kiegészítenék a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának keretében elérhető jó gyakorlatok és tapasztalatok, valamint a már elkészített, esetleg életbe lépett képzésfejlesztési javaslatok úgy, mint a HÖOK Kreditjelentés, HÖOK Jövőkép program vagy akár a SE Curriculum Reform, továbbá beépítésre kerülnének a Hallgatói Önkormányzat által már kidolgozott javaslatai és tanulmányi tapasztalatai is. „A munka során állandó kapcsolatban fogunk állni a Kreatív Tanulás Programtanáccsal, valamint a képzésfejlesztésért felelős egyetemi vezetőkkel és szervezeti egységekkel, amely segítségünkre lehet az irányok és a súlypontok meghatározásában”- tette hozzá Fodor Márk

Mindennek értelmében „az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Elnöksége a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.), a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló 2011. évi CXXXII. törvény (a továbbiakban: NKE tv.), valamint mindenkor hatályos alapszabály irányelvei szerint az ifjúságpolitika formálása, a hallgatói képviseletek tevékenységének összehangolásának, valamint az Egyetem hallgatóinak hatékonyabb érdekképviselete, az Egyetem képzési portfóliójának felülvizsgálata és fejlesztése céljából X/2020. (I.9.) számú határozata szerint létrehozza a Hallgatói Képzésfejlesztési Bizottságot”- olvasható az ügyrend Preambulumában.

A HFB munkájában aktív szerepet vállal tagként az EHÖK elnöke, általános elnökhelyettese és tanulmányi területért felelős tisztségviselője, a kari részönkormányzatok elnökei, tanulmányi területért felelős tisztségviselői, valamint a Szakkollégiumi Együttműködési Fórum elnöke és a Doktorandusz Önkormányzat elnöke.

 

További információért látogassatok el az NKE EHÖK honlapjára:

Észrevételeiteket és javaslataitokat az EHÖK online anonim panaszkezelő rendszerében tudjátok eljuttatni hozzánk: https://reg.uni-nke.hu/index.php/341716?lang=hu&fbclid=IwAR2L8qfS7ZxRraN37gUCKJGgkAYjLKJElHlKL1iZh-Ffu8M10uc2x0hZqJ8

A HKB-ról bővebben honlapunkon olvashattok: https://ehok.uni-nke.hu/egyetemi-hallgatoi-onkormanyzat/tevekenysegeink/hallgatoi-kepzesfejlesztesi-bizottsag

Kövessétek figyelemmel tevékenységünket Instagram profilunkon (https://www.instagram.com/_bonogram/) és Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/NKEEHOK)!

Felmerülő kérdések esetén állunk rendelkezésetekre az ehok@uni-nke.hu címen!

 

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

Fotó: Szilágyi Dénes, NKE EHÖK