Új elnök az NKE EHÖK élén

Fotó: Szilágyi Dénes

 

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Küldöttgyűlése 2018. november 20-án Cziczás Pétert, az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar hallgatóját választotta az EHÖK következő elnökének. A két és fél éve regnáló Kosztrihán Dávid december 31-ig látja el az elnöki feladatokat. Az Elnökválasztó Küldöttgyűlésre elfogadva a meghívást jelen volt Dr. Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes, az EHÖK Küldöttgyűlés képviselői, az EHÖK Kabinet tagjai, valamint meghívott külsős vendégek.

Az ülést vezető Kosztrihán Dávid átadta a szót az egyetlen pályázatot benyújtó jelöltnek. Cziczás Péter jelenleg az Egyetemi Kollégiumi Bizottság elnöke, az International Public Service Relations mesterképzési szak első évfolyamos hallgatója, valamint korábbi kari hallgatói önkormányzati képviselő. Az ülés során a Küldöttgyűlés tagjai kérdéseket intéztek a jelölt felé.

Schmidt Martin, az ÁKK HÖK elnökének kérdése a Közszolgálati Egyetemi Napok megszervezésére vonatkozott. A jelölt szerint megfelelő kommunikációval megvalósítható jövő tavasszal ez a rendezvény.

Garab Anna, az ÁKK HÖK tanulmányi ügyekért felelős alelnöke az EHÖK vezetőképzővel kapcsolatban intézett kérdést a pályázóhoz. Cziczás Péter szerint az esemény létjogosultsága nem megkérdőjelezhető, hiszen fontos csapatépítő szereppel bír. 

Szabados Máté, a NETK HÖK elnöke a nemzetköziesítés lépéseit hozta fel kérdésében. A jelölt kifejtette, hogy e kérdés megoldását a külföldi részképzésben részt vevő hallgatók bevonásában látja.

Ruszkovics Patrik, a HHK HÖK általános alelnöke arról kérdezte a pályázót, hogyan kívánja integrálni az NKE közösségébe a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatóit. A jelölt szerint a HHK-sok Ludovika Campusra való beköltözésével és a megfelelő kommunikáció segítségével sikerülni fog.

Tasnádi Bence, az RTK HÖK elnöke az RTK-s hallgatók szerepét vetette fel. A jelölt az egységes hallgatói arculat fontosságát emelte ki, mellyel minden hallgatót meg kíván szólítani.

Kosztrihán Dávid is intézett kérdéseket a pályázóhoz. Ezek a diákszervezetek mozgósításával, a kari HÖK autonómiával és szervezetek közötti együttműködéssel voltak kapcsolatosak. A jelölt kiemelte, hogy fontosnak és szükségesnek tartja a nyitást és az együttműködést más szervezet fele; autonómia terén az egyensúly híve.

Az EHÖK jelenlegi elnöke az EHÖK Kabinet személyi állományát érintő esetleges változást is a fókuszba állította. A jelölt azon döntését, miszerint nem kíván ilyen lépést eszközölni, azzal indokolta, hogy a szervezet végrehajtásért felelős egysége jól működő csapat, mely munkájával meg van elégedve. Kilátásba helyezte egy, a sportért felelős referens kinevezésének lehetőségét.

Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes hozzászólásában kiemelte, fontos állomáshoz érkezett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. Kifejtette, évről-évre egyre szervezettebbnek és önállóbbnak találja a hallgatói képviseletet. Ennek kapcsán köszönetét fejezte ki Kosztrihán Dávidnak az áldozatos munkájáért. Reményét fejezte ki afelé, hogy az új elnökkel is hasonlóan jó munkatársak lesznek. A jelölt pályázatát áttanulmányozva megállapította, hogy Cziczás Péter felelősségteljes szolgálatként tekint erre a beosztásra. Amellett, hogy egy irányvonalat képvisel, autonómiát is hagy a karoknál. Véleménye szerint egyenlőséget kell kialakítani köztük, mely fenntartása az EHÖK elnökének feladata. Kovács Gábor összességében támogatta a jelölt pályázatát.

Ezt követően a Küldöttgyűlés szavazott: 13 érvényes és 1 érvénytelen szavazat érkezett be, így az EHÖK Alapszabály rendelkezései szerint előírt kétharmados kritérium megvalósult, a szavazás érvényes és eredményes volt, így Cziczás Péter vált az EHÖK megválasztott elnökévé.

Kosztrihán Dávidnak köszönjük a fáradhatatlan kitartást, Cziczás Péternek pedig sikerekben gazdag elnöki ciklust kívánunk!

Az új ehök elnök pályázata itt érhető el.

NKE EHÖK