A minőségi borfogyasztásért

Az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata az őszi félévben is elhozta a Borkollégiumot az NKE-re, hogy a hallgatóknak lehetősége nyíljon betekintést nyerni a minőségi borkóstolás világába.

„Felelősséget érzek a fiatalabb korosztályok iránt” - mondta Dr. Mészáros Gabriella. Az NKE Borkollégium előadója már több mint 30 éve folyamatosan kóstolja, értékeli és elemzi a hazai és a külföldi borokat, így az eseményen szakértelmét az NKE-s hallgatók is megtapasztalhatták. A nemzetközi borakadémikus előadásában a tudatos és a minőségi borfogyasztásra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Kifejtette, hogy mi a Kárpát-medencében a borhoz kapcsolódó témájára jobban ki vagyunk hegyezve. „A természeti adottságok alkalmassá teszik e tájat, hogy sokféle és jó minőségű, izgalmas borokat készítsünk”- hangsúlyozta. Mint mondta, ez önmagában nem elég, igényes borfogyasztókra is szükség van. Véleménye szerint fontos, hogy a fiatalok e téren is részesüljenek oktatásban. „A borkóstolás elméleti oldalának megismerése is szükséges”- jegyezte meg. Kiemelte, ha jobban megismerjük, ami a poharunkba kerül, akkor az csak a javunkra válhat.

A Bevezetés a borkóstolásba című előadás során elhangzott, a bor egyike az alkoholtartalmú italainknak. „A szőlő cukortartalmának erjesztett leve”- definiálta a Borkollégium előadója. Két komponenst emelt ki, ami minden borban megtalálható. „Alkohol nélkül nincsen bor”- hangsúlyozta. Hozzátette, a borok leglényegesebb része pedig a savszerkezet. A borfajták taglalásánál elhangzott, hogy a fehérbornak kevesebb meleg és napsütés is elég. Ellenben a vörös boroknak lényegesen nagyobb a hőigénye. A nemzetközi borakadémikustól megtudhattuk, hogy a világon 10 000 olyan szőlőfajta él, amelyből emberi fogyasztásra alkalmas bor készíthető.

A borkóstolást megelőzően a résztvevők az oktató segédletével a borok kötelező elemit vizsgálták. Ezek alapján a bor kóstolása után következtetéseket vontak le. A borokat alaposan szemügyre vették, megszagolták, majd ízleléssel megvizsgálták. Hogy miért olyan fontos a bor savassága, arra az előadó azt a választ adta, hogy a borok íze a savak függvényében képes kialakulni. „Ha nincs számottevő mennyiségű savtartalom a szőlőben, nem lesz a borban sem”- mondta.

Borok, melyeket a hallgatók megkóstolhattak:

Font - Irsai Olivér 2018

Sabar -– Olaszrizling 2017

Tokaj Hétszőlő - Dry Furmint 2016

Frittmann - Rosé cuvée 2017

Kiss Attila - Kékes 2017

Takler - Cabernet franc 2016

 

NKE EHÖK

 

Fotó: Petró Laura