Egy év elnökség: Cziczás Péter

Cziczás Péter 2019. január 1-i hatállyal egészen december 31-ig töltötte be az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöki tisztségét, regnálása alatt pedig számtalan esemény történt a hallgatói élet megannyi területén. Visszatekintésében szó esik a hallgatói érdekképviselet és mozgalom helyzetéről, valamint a hallgatókat érintő aktuális kérdésekről – ahogyan ő élte meg egy éves tisztségviselése alatt.

Miért döntöttél úgy, hogy megpályázod az NKE EHÖK elnöki tisztségét?

Egyetemi éveim alatt mindig tagja voltam a hallgatói érdekképviseletnek. Ahogy az évek teltek, igyekeztem mindig egyre többet vállalni a különböző HÖK-ös feladatok közül. A motiváció adott volt, így a történetben az utolsó fejezet az elnöki tisztség megpályázása, majd betöltése volt.

Milyen főbb célokat tűztél ki az elnöki pályázatodban?

Pályázatomban igyekeztem a jó szervezeti hagyományok megtartása mellett az általam tapasztalt hiányosságok, problémák lehetséges kezelését előtérbe helyezni. Ilyen volt többek között például az érdekképviselet hatékonyabbá tétele, a hallgatói kollégiumi ügyek, szakmai fejlődés.

 

 

Milyen volt az NKE EHÖK szervezete, amikor azt új elnökként átvetted?

A feladat nem árult számomra zsákbamacskát, hiszen hivatalba lépésem előtt is tagja voltam a csapatnak. Úgy gondolom, hogy egy nagyon szorgalmas, jól felkészült, talpraesett, magas munkabírású emberekből álló szervezet vezetését vehettem át.

Mi volt a legelső feladat, amit elnökként elvégeztél?

A Hallgatói Önkormányzat munkájában véleményem szerint az egyik legfontosabb alappillér a diskurzus. Így feladataim között elsőként szerepelt az egyetemi felsővezetőkkel való kapcsolatfelvétel, a közös együttműködési pontok megvitatása céljából.

Milyen hallgatói problémák orvoslását tartottad a legszükségesebbnek?

Minden hallgatói probléma orvoslása egyformán szükséges, azonban ezek széles skálán helyezkednek el, aszerint, hogy az adott ügy mennyire sürgető, mennyire súlyos, és mennyi hallgatót érint. A legtöbb hallgatót érintő, legsürgetőbb, legnagyobb súllyal bíró kérdések általában az ösztöndíjak és a kollégiumi elhelyezés kapcsán jelentkeztek.

 

 

Mi az a hallgatói érdekképviseleti siker, amit közösen sikerült elérnetek 2019-ben? Illetve milyen főbb sikereket tudnál kiemelni?

Tartalmas év volt, az egyszer biztos. Számottevő sikeres projektet tudhat magának 2019-ben a Hallgatói Önkormányzat. Például az év első felében bevezetett anonim panaszkezelő rendszernek köszönhetően több mint 100 beérkezett hallgatói visszajelzés alapján járhatott el a HÖK. Hatékonyan részt vettünk az NKE teljes szervezeti működésének átszervezésében, és a szervezet sikeresen tartotta a lépést az intézményi változásokkal. Az év végére az összes részönkormányzat helyzetét konszolidálni tudtuk, minden választmány megfelelő infrastruktúrával és eszközökkel felvértezve vághatott neki a 2020-as évnek. Összesen majdnem 90 szakmai, kulturális, és közösségépítő program sikeres lebonyolítását tudhattuk magunk mögött.

Mit tartasz fejlesztendő területnek az NKE-n?

Véleményem szerint az NKE-nek, és a HÖK-nek egyaránt törekednie kell a hallgatói érdekek érvényesítésének primátusára. Gyakran az egyetemi döntéshozatal során nem egyértelmű, hogy az adott törekvés hogyan fogja szolgálni a hallgatókat. Ez az elsőre élesnek tűnő ellentét könnyedén kiküszöbölhető akkor, ha a „hallgatói hang” meghallgatásra kerül. Lényegében itt az egyetem és a hallgatók közti kommunikációra gondolok.

Mit tartasz a legemlékezetesebb pillanatot elnökséged alatt?

Egy éves elnökségem alatt jó néhány emlékezetes pillanatot élhettem át. A legfrissebb ilyen emlék az NKE Gólyabálon született, amikor több mint ezer hallgatótársamat köszönthettem a rendezvényen. Szenzációs estély volt!

Milyennek tartod összességében az NKE hallgatói érdekképviseletét?

A legnagyobb előnye a szervezetnek, hogy folyamatosan képes megújulni, fejlődni, reagálni a különböző impulzusokra, egy igencsak dinamikusan változó munkakörnyezetben. Komoly hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a szervezet egy jól működő, önálló értékrendet képviselő, hiteles, tartalommal rendelkező entitás legyen. Mindemellett természetesen ki kell emelni a hallgatókhoz való közelséget, a közvetlen jó viszony fenntartását, ami véleményem szerint elengedhetetlen egy hallgatói érdekképviseleti szervezet számára. Egy szó, mint száz: összességében sikeresnek tartom az NKE HÖK-öt.

Véleményed szerint miben fogható meg a hallgatói érdekképviseleti munka és miért érdemes „hökösöknek” lenni?

Amellett, hogy hallgatótársainkat képviseljük – ami már önmagában hatalmas kitüntetés – a hallgatói önkormányzatban végzett munka rengeteg tapasztalatot, perspektívát és lehetőséget nyújt a „hökösök” számára. Nagyszerű kihívás a tenni vágyó, lelkes hallgatók számára.

 

Milyennek ítéled az együttműködést már felsőoktatási intézmények Hök-jeivel, illetve a HÖOK-kal?

A magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények HÖK-jeivel és a HÖOK-kal szerencsére számos ponton találkozott az NKE HÖK a tavalyi év során. A korábbiakban nem látott kötelék van kialakulóban az intézmények között, ez természetesen a HÖOK-nak is köszönhető. Az országos hallgatói mozgalom a 2019-es évben komoly sikereket ért el a felsőoktatást érintő problémás kérdések megoldásában, és ebben a folyamatban igyekeztünk mindig aktívan, meghatározó szerepet vállalni.

Milyen országos érdekképviseletet érintő ügy mellett álltál ki s milyen rendezvényen vettél részt? Milyen tapasztalattal gazdagodtál?

Talán a marosvásárhelyi HÖOK Közgyűlést emelném ki, mint legfontosabb projekt. A MOGYE magyar hallgatóinak hátrányos megkülönböztetése egy olyan összefogási hullámot indított el a kárpát-medencei magyar hallgatók körében, ami példaértékű. A kiküldetés páratlan tapasztalat volt, mind hallgatói érdekképviselőként, mind a külhoni magyarok helyzetét a szívén viselő magyarként.

 

Mit adott neked személyesen ez a szerepvállalás?

Ez a szerep sokat adott, szakmailag és emberileg egyaránt. Türelemre tanított, de arra is, hogy az alázattal és odaadással végzett munkánál nincs nagyobb érték. Ezen felül megannyi barátságot, jó munkakapcsolatot köszönhetek neki.

Mivel foglalkozol manapság?

Jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dogozom, a Fejlesztéspolitikai Tervezésért és Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárságon, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasaként. Egy nagyon inspiráló, pezsgő környezetben van szerencsém munkát végezni. Főleg jogorvoslati kérdésekkel és statisztikákkal foglalkoztam eddig a titkárságon. Türelmetlenül várom a program folytatását, kiváltképp a három hónapos külföldi periódust.

Mik a terveid a jövőre nézve?

A 2020-as év mondhatni, már „be van táblázva”. Az MKÖ mellett tervezek részt venni a tavaszi ITDK-n is. Aztán, ha érkezik egy új kihívás, töretlen lelkesedéssel fogok belevágni, ebben biztos vagyok.

 Van-e időd jelenleg valamilyen hobbira vagy hogyan tudsz kikapcsolódni?

Igen, szerencsére rengeteg régi és új hobbimnak tudok hódolni. Sokat olvasok, zenélek, szeretek moziba járni, főzni, és alaposan fontolgatom, hogy visszatérek a korábban rendszeresen űzött küzdősportokhoz is.

Mi lenne az az egy mondat, amit a hallgatóknak üzennél?

Vállaljatok szerepet, – legyen az akár a Hallgatói Önkormányzat, vagy bármilyen más hallgatói kezdeményezés – higgyétek el, megéri!

Szöveg: NKE EHÖK (Fecser Zsuzsanna)

Fotó: NKE EHÖK