Forum Publicum

Forum Publicum - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói magazinja

Az első Forum Publicum lapszámot közel négy évvel ezelőtt, 2012 nyarán az egyetem gólyatábora hívta életre. A feladat adott volt: az új intézményt bemutató érdekes, színes, informatív kiadvány elkészítése. A megjelenést követően rengeteg pozitív visszajelzést kapott a szerkesztőség mind a hallgatóktól, mind az egyetem vezetésétől. Így a kezdeti sikereken felbuzdulva, megkezdődtek a munkák egy havonta megjelenő hallgatói magazinon.

Mára megvalósult az NKE-karok közötti kooperáció, ahol a közszolgálat különböző szegmensei képviseltetik magukat, úgy a szerkesztőségi üléseken, mint a magazin hasábjain. Kari koordinátorokat neveztünk ki, akik az újsághoz kapcsolódó kérdésekben kari szinten reprezentálják a magazint. Természetesen a feladataik közé tartozik a szerzőkkel való kapcsolattartás, szükség esetén közreműködés és segítség az anyagok elkészítésében, valamint a cikkek első körös korrektúrája. A magazin szerkesztősége nyolc-tíz fős törzsgárdával rendelkezik, akikhez lapszámonként alkalmi szerzők is társulnak. Utóbbiak egy-egy érdekes témájú cikk megírásával kapcsolódnak be a szerkesztői munkába.

A lap struktúráját tekintve rovatokból áll, amelyek alkalmazkodnak az egyetemi hivatásrendekhez, illetve hallgatói igényekhez, hogy minden kar hallgatói megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő írásokat. A Központ rovat egyetemi hírei mellett a Szakmai oldalakon nagy számban olvashatóak a tudományos életet érintő beszámolók is. A Panoráma és a Kultúra rovatok könnyedebb témákat taglalnak. A 2014 októberében indult English pages rovatban olvashatók angol nyelvű cikkeink. A Sportrovatban egyaránt megtalálhatóak az egyetemi sportéletet érintő, és az egyéb aktuális sporteseményekkel, különleges sportágak bemutatásával kapcsolatos írások.

2015-ben hagyományteremtő céllal két díjat alapítottunk, amelyek idén is kiosztásra kerülnek. Év írása díjjal jutalmazzuk azt a hallgatót, aki saját cikkével, online szavazásunkon a legtöbb szavazatot kapja. Tavaly összesen mintegy négyszáz szavazat érkezett a jelöltekre, de nem csak ők, hanem a szavazók is örülhettek, hiszen közöttük került kisorsolásra egy napijegy a Sziget Fesztiválra. A Forum Publicumért díjat pedig az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke és a magazin főszerkesztője ítéli oda annak a hallgatónak, aki az évben a legtöbbet tett a Forum Publicumért.

2015-ben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület elismerésében részesült a Forum Publicum. Az egyesület elnöke a XIV. Felsőoktatási Média Konferencia keretében adta át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói magazinjának a Pro Sperare díjat. A díj alapvető célja, hogy minden évben kiemelje azt a hallgatói lapot, amelyik a legtöbbet küzdött, fejlődött, munkatársai a legtöbbet tették azért, hogy környezetükben és országosan is növekedjen a hallgatói újságírás szerepe.

A Forum Publicum lapszámait online az ISSUU felületén tudjátok elérni.