ESN NUPS

ESN NUPS leírás

Az Erasmus Student Network Európa legnagyobb non-profit diák szervezete, melyet azért alapítottak, hogy támogassa és növekedést idézzen elő a cserediák kapcsolatok terén. Az ESN NUPS szekció 2014 decemberében kezdte működését, mint Candidate Section, majd 2015 februárjában hivatalos, teljes körű tagja lett a szervezetnek. A szekció fő feladata a nemzetközi tanulmányi mobilitási programon részt vevő egyetemünkre érkező és innen kiutazó hallgatók segítése a lehető legszélesebb skálán.

Munkánk célja, hogy az egyetemünk oktatási környezete mellett megteremtsük hallgatóink számára azt az interkulturális környezetet, mely megkönnyíti, és sokkal élvezetesebbé teszi hazánkban való tartózkodásukat. Célunk javítani a szociális és gyakorlati integrációt, képviselni a nemzetközi hallgatóink szükségleteiket és jogaikat, mobilitással kapcsolatos információkat szolgáltatunk számukra, mindezt szoros együttműködésben tesszük a Nemzetközi Kapcsolatok Irodával. Az NKI koordinálása és segítsége mellett szervezzük feladataink lebonyolítását, eseményeink lefolyásának menetét.

A szekció legnagyobb feladata, hogy motiválja a hallgatókat arra, hogy külföldön tanuljanak, egyszersmind népszerűsítse a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a partner országok intézményeinek körében. Az ESN NUPS nem csak azokért a hallgatókért van, akik külföldről érkeznek, a hazaérkező hallgatók reintegrációjával is foglalkozik. Hazatérő hallgatóink tanulmányi ügyeinek rendezésében, például a kreditbefogadási kérelmek megírásában, is segít igény szerint. Összegzi és értékeli a hazatérő hallgatók tapasztalatait és javaslatokat állít össze azok alapján a következő félévek kiutazói számára, hogy melyik országok tanulmányi feltételei felelnek meg legjobban szakjuk követelményeinek.

Mindezek mellett a legnagyobb fókusz a jelenlegi cserediákokon van, akik gyakran néznek szembe problémákkal az új környezetükben. Segítséget nyújtunk számukra tanulmányi, szociális és gyakorlati kérdéseikben, problémáik megoldásában. A többi magyarországi ESN szekcióval együttműködve rengeteg program lehetőséget biztosítunk szabadidejük lehető legtartalmasabb eltöltésére. Kirándulások például Egerbe és Visegrádra, film estek, nemzetközi vacsora estek, és természetesen, rengeteg kihagyhatatlan buli, amit kínálni tudunk.

Nemzetközi hallgatóink érdekében hoztuk létre a mentor rendszert, az egyetemi Tandemprogram folytatásaként. Ők segítenek személyes szintre vinni a szekció elnökségének törekvéseit, részt vesznek az integrációban, emellett minden apró személyes dolgokban lehet rájuk számítani, mint a bankszámlanyitás vagy, hogy hol a legközelebbi bolt. A mentorok munkájuk során megtapasztalhatják az ERASMUS élet örömeit, és ösztönzi őket saját pályázataik benyújtására. Az ESN NUPS így igyekszik egy önmagát duzzasztó folyamatot beindítani, ami folyamatosan növeli a mobilitáson részt vevő NKE-s hallgatók számát.

                                                                                               Hegedűs Ferenc htj

                                                                                       EHÖK Külkapcsolati referens

                                                                                                ESN NUPS elnök